Парадокс: Конституцията принуждава президента да я наруши заради Гешев

Оказва се, че президентът е длъжен да издаде указ, финализиращ незаконосъобразно проведена процедура за избор на Гешев за главен прокурор, обясни съдийка

Висшият съдебен съвет преизбра Иван Гешев за главен прокурор, но президентът Румен Радев най-вероятно няма да подпише указ за назначаването му, макар че е задължен да го направи.
Съгласно т.7 от Правилата за избор на председатели на ВКС , ВАС и ГЛАВЕН ПРОКУРОР, приети през 2012г. с последно изм.11.07.2019г.: Правилата относно ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР се прилагат след връщане на предложението от Президента, сподели във Фейсбук съдийката Румяна Ченалова.
ПРОЦЕДУРАТА се състои от последователни етапи:
1.Изгдигане на кандидатури – раздел I
2.Публично оповестяване и обсъждане на кандидатИТЕ – раздел II
3.Изслушване на кандидатИТЕ- раздел III
4.Провеждане на избора – раздел IV
Процедурата за избор НЕ Е ТЪЖДЕСТВЕНА с етапа „провеждане на избор“, както неправилно се разбира от ВСС, обясни Ченалова.
Терминът “ процедура за избор на кандидати“ е използуван в т.1 от Правилата, като в текста ясно и недвусмислено се казва: „Процедурата за избор на кандидати …СЕ ОТКРИВА от Пленума на ВСС в срок…“, добави тя.
Тоест:
1.ВСС е приел правила за избор
2.В Правилата ясно е посочено, че при връщане на предложението от Президента процедурата за избор ЗАПОЧВА ОТНОВО
3.ВСС нарушават собствените си правила, което ОПОРОЧАВА ИЗБОРА
4.Тъй като се касае до сложен фактически състав, който завършва с Указ на президента, следва въпроса – Длъжен ли е президента да подпише Указ за назначаването на Гешев при очевидно незаконосъобразно проведена процедура за избор? Това му задължение не е ли в противоречие с основни принципи на правовата държава, заложени в Конституцията?, пита Румяна Ченалова.
Възможността за оспорване конституциосъобразността на Указа представлява ли достатъчна гаранция за върховенство на закона при положение, че обвързаната компетентност на президента е предпоставка за незаконосъобразност, обясни тя.
Или простичко казано – в Конституцията е заложено президента да наруши закона и Конституцията, като издаде Указ, финализиращ незаконосъобразно проведена процедура за избор на Главен прокурор.