Забраниха на българи да излизат от домовете си заради коронавируса

Затвориха Банско заради коронавируса, 200 чужденци блокирани в хотели. На жителите е забранено да напускат домовете си без основателна причина

Банско е първият български град блокиран от властите заради коронавируса. На жителите на града е забранено да го напускат и дори да излизат от дома си без основателна причина. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.
Забранява се влизането и излизането от Банско на всички лица, които са на територията на града, подчерта той.
Хората с постоянен адрес в Банско, които се намират извън града, могат да се приберат по домовете си в срок до 20 часа утре, съобщи генералът.
Забранява се излизането по улиците на всички жители на града без основателна причина, а тя може да е посещаването на хранителните магазини, аптеките, здравните пунктове, банките, бензиностанции, обясни той.
Вече никой от жителите на планинския град не може да напуска града.
Външният министър Екатерина Захариева пък съобщи, че 200 чужденци са блокирани в Банско. „Те са в хотелите. Вече сме се свързали с държавите, от които има туристи. Те ще могат в рамките на 24 часа да напуснат града, ако останалите бъдат под карантина“, каза още тя.