Заплаха: Македония става мишена на руснаците, на мушката е и България?

 Руският посланик в Скопие каза, че Алиансът е агресивен и ще ограничи суверенитета на страната

Посланикът на Русия в Македония Олег Шчербак даде пресконференция в Скопие, на която предупреди, че ако страната се присъедини към НАТО, в случай на евентуална война между Русия и Алианса, Македония ще бъде легитимна мишена за ударите на руските ВС, предава македонската новинарска агенция МЕТА, цитирана от „Фокус“ и Нова телевизия.

„Ако се стигне до война между Русия и НАТО, вие ще бъдете легитимна мишена“, заяви Шчербак, като добави, че Алиансът е агресивен съюз, който би могъл да въвлече Скопие в своите агресивни акции.

„НАТО е единственият външнополитически блок, останка и инструмент от Студената война, който се крие зад лозунга за евроатлантическата солидарност. Алиансът е отговорен за започването на много войни с милиони жертви, като например тези в Югославия, Либия, Сирия и Йемен. Във военната си доктрина, НАТО и неговият водач САЩ провъзгласиха Руската Федерация за свой основен противник“, обясни Шчербак.

И как бихме могли да приветстваме опитите на Македония да се присъедини към НАТО? И да стане база за евентуални войни на този агресивен Алианс? С включването си, Македония ще стане част от тази военна машина и част от агресията срещу Русия. С това вие ще стане мишена за евентуален ответен удар от Русия“, предупреди дипломатът.

„Дали това е нужно на вас и вашите деца? Освен това влизането в НАТО ще доведе до ограничаване на суверенитета и ограничаване на външната ви политика“, подчерта руският посланик в Македония.

Според неговите думи, противно на това, което се твърди, НАТО няма да гарантира териториалният интегритет на страната. Шчербак заяви, че е нонсенс е да се твърди, че Македония е под някаква заплаха и че само НАТО може да я защити, когато страната е заобиколена от всички страни от НАТО и може да я нападне „само НАТО или извънземните“. Според Шчербак, атмосферата на доверие в регионалното сътрудничество ще пострада от евентуално влизане на Македония в Алианса и ще бъде поставена под въпрос регионалната сигурност.

За съжаление братята от Македония са на път да повторят грешките ни. Присъединявайки се към НАТО, те ще се превърнат в мишена на руснаците. На мушка е и София. Може само да се молим новата студена война да не прерасне в световна, защото България и Македония ще пострадат най-много.