Започна ли Третата световна война?

Тя е започнала след първия удар с чук по Берлинската стена, цифрова е и се води от сателити, коментира Мажд Алгафари

Светът е в Трета световна война след първия удар с чук по Берлинската стена. Измамиха ни, че това е донесло свобода. А сега й се вижда краят. Такъв анализ на кризата в Сирия направи преводачът Мажд Алгафари в предаването „120 минути” по бТВ.

Ударите преди ден по думите му не са имали цел – уж нещо да се върши. Това, което се върши е друго – да се намеси американският бизнес и Великобритания и Франция да си наложат интересите.

„Третата световна война е цифрова война – от сателити, която само виждаме, че нещо става, но не може да я преценим като война”, каза той.

Ако Русия реагира, тази война ще продължи с обстрели и бомби, а те не искат да се стигне до там и искат да спрат тази война, добави Алгафари. По думите му целите на Русия не са толкова идеалистични, но всяка излишна крачка ще въведе света в нещо невиждано.

Алгафари е категоричен, че оттегли ли се Башар Асад Сирия и Арабския свят ще се разпаднат изцяло. „Той жертва себе си, за да спаси народа. Кой ще седне на неговия стол? Демократични избори в такава разрушена държава как могат да станат? Асад изтегли ли се, бъде ли свален, Сирия ще се разпадне”, заяви той.

Преводачът добави, че сирийският президент не е безсмъртен, но не е сега времето да си тръгне. „Който и да дойде ще е зависим отвън. Асад поне цял мандат е зависим от Русия.”

Роднините на Алгафари споделят, че в Дамаск е по-спокойно от други градове, а Дума е вече под контрола на сирийската армия.

Според Тома Томов Тома пък след ударите в Сирия следва нова Студена война. Тя ще продължи 10 – 20 – 30 години, добави той.

Башар Асад спечели тази война и ще продължи да управлява Сирия, смята журналистът.

Според него американският президент Доналд Тръмп е притеснен, защото срещу него са разузнавателните служби, които го разследват за връзки с Русия.

Той коментира и участието на Франция в ударите срещу Сирия с думите: ”Шарл дьо Гол, Жак Ширак и Франсоа Митеран не биха направили това, което направи Еманюел Макрон, защото са държавници”.

За Русия Томов каза, че в момента има силни оръжия, но е слаба икономически.

Прогнозата на журналиста е , че до няколко години Китай ще изпревари по икономически показатели САЩ.

Един ден след ударите в Сирия. Западът и Русия са на различни позиции за това какви са били мишените.

Официално Вашингтон и съюзниците му казват, че поразените цели са конкретно свързвани с програмите на Башар ал Асад за химически оръжия. Те са разположени в района на Дамаск и Хомс.

Говорителят на руската армия полк. Сергей Рудской допусна, че мишените са други, защото сирийската противовъздушна отбрана е прихванала ракети, насочени към шест летища и авиобази в Сирия: летището в Дамаск, авиобаза Думаир, авиобаза Булай, авиобаза Шериат, военно летище Мезех и летището в Хомс.

Генерал Кенет Маккензи, директор на американското главно командване, каза, че са изстреляни общо 76 ракети – 57 „Томахоук“ и 19 други ракети „въздух-земя“.

Първоначалната информация вчера беше, че са използвани 110 такива крилати ракети, а днес данните за броя им бяха коригирани.

През деня имаше напрежение и размяна на остри реплики заради ударите. САЩ заплашиха, че може да има нови удари, ако сирийската власт отново извърши химическа атака. Русия предупреди, че ако това се случи, последствията ще са „сериозни“.

В същото време, Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложението на Москва за проекторезолюция, която осъжда операцията на САЩ, Великобритания и Франция.

Саид, който е работел в една от основните цели – изследователския център край Дамаск, е категоричен, че там никога не са се разработвали, произвеждали или съхранявали химически оръжия. „Aко имаше химически оръжия, нямаше да сме тук и щяхме да носим маски. Откакто започна кризата в Сирия, в страната има недостиг на лекарства, заради западните санкции. Вносът от чужбина спря, особено на тези за рак. Затова тук разработвахме единствено лекарства”, посочи служителят в разрушения център.

„Ако приемем, че този удар беше просто едно шоу, то това което предстои, е политически натиск, засилена дипломация. Но не мисля, че ще има военен отговор”, посочи Сарикис Касарджиана, политически анализатор.

Пред руски депутати сирийският президент Башар Асад определи ударите като „акт на агресия“.

В Съвета за сигурност на ООН разделението продължава. „Знак на цинично пренебрежение, група западни държави реши да предприеме военни действия, без да изчака резултатите от международното разследване. Русия най-категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военен персонал подпомага легитимното правителство в борбата с тероризма”, заяви Василий Небензяв, който е постоянен представител на Русия в ООН.

Според Мажд Алгафари Третата световна война отдавна е започнала. Най-страшното обаче предстои. Ако лудите кукловоди на Тръмп и Терезка (З)Мей продължат да си играят с огъня, може Земята да заприлича на Марс. Според уфолози някога там е имало живот, но след термоядрена война Червената планета е станала безлюдна.