Зарадваха децата в Бургас с ваканция

 Грипна епидемия в 4 области на страната

Обявиха грипна ваканция и в Бургас. Това стана ясно след заседание на противоепидемиологичния щаб при областния управител Вълчо Чолаков, съобщава бТВ.

Отменят се учебните занятия от 15 до 18 януари включително. В петък щабът ще се събере отново, за да реши дали да ваканцията да бъде удължена.

По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години.

По данни на Регионалното управление на образованието отсъстващите от занятия ученици в бургаско са 4900 или 13,87%.

Детските ясли и градини ще останат отворени, но при засилен филтър към посетителите.

По-рано кметът на Бургас Димитър Николов предложи и планираните за следващите дни събития с голяма посещаемост да бъдат отменени.

Днес грипна епидемия беше обявена и в областите Стара Загора, Шумен и Силистра. Щамът, който ни атакува тази година, е много близък до така наречения „свински грип”, известен още като „Калифорния”.

„Вървят едни оплаквания откъм болки в гърлото, при някои пациенти с температура, при други без температура, но основна е болката в гърлото и дразнеща суха кашлица”, поясни Николай Колев, общопрактикуващ лекар.

Грипът ще засегне най-сериозно 15-16 годишните, както и тези на възраст между 30 и 50 години. Но самолечението не е препоръчително, казват лекари. Най-честата грешка е при висока температура в притеснението си да купуваме антибиотици без предварителна консултация с доктор. Добре е специалист да реши дали това е подходящото средство или лечението да е с противовирусен медикамент.