Защо властта заведе една болна жена на лекар, окована като мечка?

Изтезаваната Десислава Иванчева е с тумор на хипофизата, разкри адвокатът й Марин Марковски и поясни, че бившата кметица е вързана за болничното легло с белезници

Правителството, което си позволи да натрапи на България джендърската конвенция уж в защита на правата на жените от насилие, позволи нечувана гавра в една жена – Десислава Иванчева бе заведена на лекар, окована с вериги като мечка. Позор! На кого обаче бе нужен този цирк?

Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно – така адв. Марин Марковски определи в студиото на „Тази сутрин” по бТВ решението на властите клиентката му Десислава Иванчева да бъде изпратена на лекар под конвой и с вериги на ръцете и краката. Кадрите с качването на окованата кметица на столичния район „Младост”, предизвикаха възмущение в социалните мрежи.

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, подчерта той.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.

Той посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март, тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й присъства надзирател.

Бонгалов беше категоричен – става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”. Той подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанта на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

„Иванчева е с установена диагноза и се намира в затворническата болница. Тя е с микроаденом на хипофизата. Трябва да вземе лекарства, които да спрат този тумор да се разраства. Тя приема медикамента простатин. Този тип лекарства обаче водят до увеличаване на стреса. За да лекува тумора, трябва да ги пие, а стресът и без това е изключително мъчителен за нея“, заяви адвокат Марковски.

Много бърза прокуратурата, опитва се да вкара обвинителния акт, защото се страхуват, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда, добави той.

Това обяснява защо е този цирк. Защитниците на джендърите от „Борисов III” се надяват „подкупната“ Иванчева да не живее дълго, за да не се стигне дотам в съда да излезе истината. Затова и министърката на правосъдието Цецка Цачева, и парламентарната шефка – мама Цвети се спотайват и не обелват и дума за изтезанията на Деси Иванчева. Срамота! За к’ва защита на жените от насилие се борите, като съдебните власти се гаврят с една достойна българка, развеждайки я като мечка? Къде са ви християнските ценности, госпожи и господа управляващи!? Анатема! Да оставите надзирател да гледа как болната подсъдима пикае – такова чудо е нямало дори и в най-варварските времена!