Защо падна оградата край Малко Търново?

На управляващите им иде да обвинят и Дядо Боже за „приземяването“ на калпаво направената преграда

Разгорещени дискусии в парламента предизвика падането на „великата“ телена ограда на границата с Турция. След като бяха разпространени снимки в социалните мрежи, социалистите заплашиха да сезират ДАНС.

„Това е сериозен пробив в националната сигурност. Виждаме безхаберието, безстопанствеността на управлението и ние питаме кой ще понесе отговорност. Цялото правителство трябва да направи това“, каза пред камерата на бТВ Николай Цонков.

Депутатът Валери Симеонов от НФСБ пък призна, че снимките са истински и са за участък от 30-40 метра от 127-те километра преградно съоръжение в Бургаско, Направени са на 29 ноември след обилен порой.

Става въпрос за участък на около 12 км от Малко Търново. Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков причина за падането на оградата са метеорологичните условия.

Три фирми поддържат защитното съоръжение и се очаква до седмица повредата да бъде отстранена.

Дотогава Гранична полиция е командировала допълнителни патрулни екипи за охрана на участъка, обясни Чолаков.

„Повредата не е в резултат на некачествено изпълнение, а в резултат на много дъжд, огромни количества дъжд, които се събират в дере. Събира се огромна земна маса, камъни дървета, листа, които нанасят поражения върху съоръжението”, уточни областният управител.

На управляващите им иде да обвинят и Дядо Боже за „приземяването“ на калпаво направената преграда.