Корнелия заряза Сергей Станишев на конгреса на ПЕС заради джендърите

Лидерът на БСП се отказа да води делегация в Лисабон, защото в една от резолюциите се предлага гласуването на Истанбулската конвенция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да води делегацията в Лисабон на конгреса на Партията на Европейските социалисти, защото в една от резолюциите се предлага гласуването на Истанбулската конвенция. И без гласа й обаче Сергей Станишев ще бъде преизбран като президент на европейските социалисти, защото е единствен кандидат, съобщава бТВ.

Опонентите на другаря Станишев се отказали още по време на предварителната номинация.

Нинова трябваше да води делегация от 10 социалисти, сред които Кирил Добрев и Деница Златева.

Лидерът на българските социалисти посочи, че БСП са против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

„Конгресът ще приеме резолюция за равенство между половете, в която се призовава всички държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство като „единствен начин за защита на жени от насилие. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение, то вече е депозирано в конгреса. Нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си “, допълни Нинова.

Чест прави на Корнелия Нинова, че за нея националните интереси са по-важни от партийните, но трябваше по-ясно да покаже на другарчета си от ПЕС, че България не ще джендърите им. Хубаво би било и лидерите на останалите червени партии да бойкотират конгреса на европейските социалисти, за да забравят Сергей Станишев и аверите му за Истанбулската конвенция.