Италианските полицаи ни спасиха, няма да дишаме дима от 815 тона боклуци от Милано

Очаква се прокуратурата на Милано да разкрие има ли българска следа в задържаните боклуци в Италия. Вероятно са били предназначени за изгаряне в България

Полицията в Италия залови 815 тона боклуци за България. Незаконният товар, предназначен за нашата страна, беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро, съобщава Нова телевизия.

Влаковият конвой бил засечен на гара до Милано. В балите с отпадъци имало материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци.

Българските власти естествено не потвърждават информацията, че отпадъците са били с крайна дестинация България. Както се и очакваше от Министерството на околната среда и водите нямали информация по случая.

Нямало и заявление за превоз на подобен вид отпадъци от Италия. Във връзка със случая днес министър Нено Димов изпратил писма до отговорните институции да поддържат строг контрол върху вноса на отпадъци.
“Генералното консулство в Милано изпрати запитване до прокуратурата на Милано с водещ прокурор Франческо де Томази. Kъм момента тече обстойно разследване по случая. Tепърва ще се установява източникът и крайният получател на товара”, заяви генералният консул на България в Милано Таня Димитрова.

„В Италия боклуците са бизнес на мафията. В България също. Случайност?! Не мисля“, коментира бившият вътрешен министър ген. Богомил Бонев във Фейсбук.

„Съучастие на българската официална власт с италианската мафия. И при строежите на пътища е същото. За дрогата… ни знам. Там май сме по-силни“, добави той.

Трябва да сме благодарни на италианските полицаи, че ни спасиха от „привилегията“ да дишаме изпаренията от 815 тона боклуци. Намерените бали с отпадъци не ставали за нищо друго, освен за горене, но не в Италия, защото властите там не биха го позволили, а в България, защото тук контролът е само наужким.