Карнобатлии на бунт заради митничари, запечатали заводите на Миню Стойков

След изтребването на овцете и козите в Странджа изглежда управляващите са решили да затрият и лозарството в Карнобатско

Митничари запечатаха заводите на Миню Стайков. В данъчни складове в района на Карнобат били открити много нарушения. Последва обаче и недоволството на работници от заводите, съобщава Нова телевизия.

Тази сутрин са запечатани три данъчни склада – спиртоварната, фабриката за вина и бутилиращото производство във Венец. Според ръководството на „Винпром Карнобат” не им била представена писмена заповед за акцията. Твърдят, че тя на практика оставяла близо 3 хиляди души без работа

„По устно разпореждане се казва, че се затваря завода”, казва Жанета Димитрова, която е служител там.

На територията на компанията митничари и жандармеристи има още от 6 септември, когато при спецакция беше арестуван собственикът Миню Стайков.

„Ние от 20 дни сме в постоянни проверки от митиницата и на практика ние не можем да работим. Всеки ден се почва с едно и също-не могат да влизат камиони. Жандармерията ни каза-не могат да излизат. След 2 часа нещата се пооправят. Ние почваме да работим, но сега нашите хора не могат да работят защото ето ги директорите всичките. Те не могат да работят, защото митничарите постоянно ги викат”, разказа търговският директор Емил Пилев. Митничарите не пожелаха да кажат каква е причината за затварянето на заводите.

Работниците във Винпрома обаче недоволстват от липсата на информация за бъдещето си.

„Остават семействата ни без заплати, децата ни без пари, ученици има, много хора са със кредити и заеми”, казва Стоянка Георгиева.

„Значи ние сме готови просто на стачни действия, затваряне на пътища, абсолютно всичко”, заканва се Жанета Димова.

И работниците разположиха земеделска техника край основните пътища в района.

От Агенция „Митници“ съобщиха, че е била извършена проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове. С цел запазване на доказателства е разпоредено запечатване на складовете за първоначален срок от 48 часа. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд, съобщиха от агенцията.

Възниква въпроса защо държавни служители се държат като мутри и саботират производството. Дори Миню да е престъпил закона, това не дава право на властта да пречи на служителите му да си вършат работа.

След изтребването на овцете и козите в Странджа изглежда управляващите са решили да затрият и лозарството в Карнобатско.