Отстраняват държавни служители заради разследването на „Биволъ“, но повишават Спиридонов?

Премиерът разпоредил да се отстранят всички, които са споменати в журналистическото разследване, но Радев намекна, че шефът на ГДБОП може да стане главен секретар на МВР

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта “Биволъ” за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщи Нова телевизия.

В същото време бившият вътрешен министър Валентин Радев открехна завесата кой ще оглави професионалното ръководство в МВР. Имената са две – Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов.

Наскоро главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов разобличи шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов със запис, от който става ясно, че се извинява за гафа със задържаните разследващи журналисти, а после нагло се отмята от думите си.

Димитър Стоянов и колегата му Атила Биро от „Райз проджект Румъния” бяха арестувани насред радомирското равно поле в опит да заснемат унищожаване на доказателства след тяхно разследване. Те твърдят, че са алармирали полицията и са отишли да заснемат местопрестъплението.

Записани разговори, за които се твърди, че са между журналисти и униформени, показват, че силите на реда наистина би трябвало да са знаели какво се случва и даже, че високопоставен началник се извинява за случилото се – макар публично да твърди, че няма допусната грешка.

„Това е една от най-големите корупционни схеми, по които ние сме работили някога”, признава Стоянов.

Версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов е че колегите му са били информирани само за очакваното пристигане на кола с още документи, но не и за присъствието на Стоянов и Биро.

От „Биволъ“ обаче разпространиха запис от разговор, за който се смята, че е между главния редактор на сайта Атанас Чобанов и служител на ГДБОП, проведен часове преди ареста. От него се разбира, че антимафиотите са били известени за намеренията на журналистите.

Безумие е същият този човек да бъде предлаган за главен секретар на МВР, след като премиерът каза, че отстранява всички, които са споменати в журналистическото разследване! Тези дни Чобанов дори намекна, че шефът на ГДБОП пречи на разследването.