Корнелия Нинова изненада с оставка

Другарите обаче най-вероятно ще си я преизберат за председател на БСП. Оставката на Корнелия Нинова трябва да бъде приета на 15 юни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на опозиционната партия. Конгресът на партията ще бъде свикан на 15 юни. Тогава трябва да бъде приета оставката на Нинова и да се одобрят новите правила за избор на следващия председател на левицата, съобщава Нова телевизия.
След пленума Корнелия Нинова обясни позицията си.
„Въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези евроизбори с около 30 000. Единствената партия, която увеличава и броя на евродепутатите си. И в това състезание, в което участват 28 социалдемократически партии, ние сме на пето място. Така че имайте самочувствие и сили да продължим напред. Но, въпреки това, ние загубихме изборите“, каза тя.
„Смятам, че отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на заседанието на Националния съвет и преди приемането на дневния ред, направих обръщение“, обясни Нинова.
Подадох своята оставка пред Нaционалния съвет, поисках свикване на Конгреса на 15 юни, тъй като той е органът, който ме е избрал и по нашия устав, той трябва да я констатира и да я приеме, добави тя.
„След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия и когато се приемат – да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам да се явя пред вас за вашето доверие отново“, заяви Корнелия Нинова.
Тя е предложила Кирил Добрев да поеме временно поста председател на партията до провеждането на Конгрес на столетницата.