Международен турнир по плуване в Бургас

Единадесетото издание на Международния турнир по плуване Swimming Talent Cup ще се проведе от 26 до 28 април 2024 г. в Парк „Арена ОЗК”  с участието на 663 състезатели от 8 държави.

С това надпреварата в морския град се превръща в най-мащабното плувно състезание в страната. Организатор на събитието е клубът за плувни спортове „Витоша” – София, с подкрепата на община Бургас и Българска федерация по плувни спортове.

Откриването е на 26 април 2024 г. от 16 часа.

Плувният басейн в новото спортно съоръжение на Бургас отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) и на Европейската плувна лига (ЛЕН) за провеждане на състезания по плуване, водна топка и синхронно плуване. Басейнът, който е с олимпийски размери, е с капацитет на трибуните 1200 седящи места, плюс допълнителни трибуни за хора с увреждания до 20 души. Плувното съоръжение е с дължина 50 м, с 10 коридора и с дълбочина два към три метра. 25-метровата му дължина е с 20 коридора. Той е с подвижен понтон, който може да го раздели на различни сегменти,  в зависимост за какво трябва да се използва – плуване, мъжко или дамско поле за водна топка. Басейнът е предназначен както за професионални спортисти, провеждане на различни национални и международни спортни събития, така и за ежедневна употреба на любителите на водния спорт.