Свалиха Росен Желязков

След повече от два часа дебати Росен Желязков беше свален от председателския пост в Народното събрание със 129 гласа „за” и 103 депутати, гласували „против”. Освобождаването му предсрочно беше подкрепено от ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и ИТН. Зад Желязков застанаха от ГЕРБ и ДПС.

Заместничката на Желязков от ГЕРБ, зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова, не удържа емоциите и след неговото изказване, в което той благодари на всички, се разплака. Това наложи няколко секунди да отминат, докато овладее гласа си и подложи отстраняването му на гласуване.

Парламентът проведе дебатите и гласуването по искане на 80 народни представители от ПП-ДБ и БСП. Освобождаването му поискаха и от „Възраждане” също вчера, 24 април 2024 г.

„Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание.” Това заяви председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака. „Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност”, заяви Желязков при освобождаването си от поста.