Мечтата за Шенген угасна, членството е все по-далечно

Дори Бойко вече не вярва, че ще се присъединим към групата от 25-те европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си

Членството на България в Шенген е все по-далечно. Това се подразбра от изказване на Бойко Борисов пред студенти от УНСС, съобщава Нова телевизия.

Студент попита министър-председателя дали българското председателство на ЕС може да бъде използвано като трамплин за членството ни в Шенген и Eврозоната. От отговора на Борисов се разбра, че ще се присъединим, когато се реформира.

„Шенген ще бъде променен. Това ще стане в най-скоро време. Някои държави не заслужават да бъдат там, защото свободното движение не означава безконтролно движение”, каза Борисов.

За Eврозоната той беше оптимист, че може да влезем скоро в чакалнята, тъй като икономиката ни не представлява никакъв риск за страните от Eврозоната.

Премиерът коментира и отношенията между ЕС и Турция. Той призова страните членки да не си играят с Реджеп Ердоган, ако не искат кризи. Поводът беше актуалният скандал между НАТО и Анкара по повод учението в Норвегия, откъдето турският президент изтегли войските си.

България по време на председателството ще лобира активно за членството на балканските страни в ЕС. В противен случай, според премиера, перспективата е повече джихадисти и мафия по нашите земи.

Премиерът Борисов е загрижен за своя турски авер и иска страната му да е в ЕС. Това е почти толкова възможно, колкото България да се реформира и да влезе в Шенген. Дори и комшиите, които според бай Бойко ни пазят от джихадистите, да се присъединят някога към Европейския съюз, у нас мафиотите няма да станат по-малко, докато ГЕРБерастите ни управляват.