Може ли Елена Чернева-Маркова ще е следващият служебен премиер

Правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова са прекратени, считано от днес 27 март 2024 г., във връзка с подадена от нея оставка. Това обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който представи писмо от омбудсмана Диана Ковачева, с което тя уведомява Народното събрание за подадената от Чернева оставка и визираните в заявлението й лични мотиви. Съгласно Закона за омбудсмана оставката само се обявява пред Народното събрание.

Оставката породи основателни предположения, че Чернена-Маркова е приела предложението на президента да бъде следващият служебен министър-председател. Според последните промени в Конституцията президентът може да назначи за служебен премиер председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Елена Чернева-Маркова е адвокат с близо 30-годишна практика. Осем години трупа опит в Националното бюро за правна помощ – независим държавен орган. На 22 юли 2020 година тя бе избрана от Народното събрание за заместник на омбудсмана Диана Ковачева.