ПП-ДБ върнаха втория мандат на президента неизпълнен

В 15 ч. днес, 27.03.2024 г., президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен  от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно.

„Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери“, допълни Петков. Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна”, каза преди връчването съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според него за ПП-ДБ едни избори няма да доведат до нещо по-хубаво. „Ще загубим едни 100 милиона на хората и единственото нещо, което забавихме, за съжаление, е че забавихме България, както ние я виждахме. Ако бяхме продължили още девет месеца, щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше да имаме Сарафов за главен прокурор. Това беше нашата мечта”, обясни пред медии Петков.

„Борисов го беше страх да види една съдебна реформа по начина, по който ние си я представяхме”, каза още Кирил Петков. Той допълни, че и в петък, когато Мария Габриел се е съгласила да подпише споразумението (между ПП-ДБ и ГЕРБ – бел.ред.), в него не е имало дата за началото на реформите в службите. „Знаете ли какво означава да има реформи без дата  – означава никога или „може би”, коментира съпредседателят на ПП.

Ако след изборите българските граждани ни дадат да сме първа политическа сила, ние ще наложим визията за България, която имаме – еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби. Ако им се даде на тях силата, ще си остане старата система, заяви Кирил Петков.