МОСВ нареди на ВиК-Бургас и ВиК-Варна да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници

Вероятността редица населени места в Бургаско и във Варненско да останат без питейна вода или да им бъде наложен воден режим в разгара на лятото взе да придобива реални измерения.

Има предписанията от Министерството на околната среда и водите към ВиК-дружествата във Варна и Бургас, която съответствува и на актуалната информация за нивото на язовир „Камчия“, който е основен водоизточник за питейни нужди на Бургас, Варна и редица населени места в двете области.

Язовир „Камчия“, който снабдява Бургас и Варна (в съотношение 60:40 ), имал вода за следващите 10 месеца, но редица публикации, снимки, видеа дават тревожна информация противоречаща на тази прогноза …

 

Приятелски и хранени от местната власт медии спрягат новина, че дори и капка дъжд да не паднела то яз.“Камчия“ щял да осигурява питейна вода до края на 2020 г. ?! Дали спряганите 160 млн. куб.м. от ВиК – Бургас , които бяха около 68% от обема му са реални ?!!

Община Бургас може поне да направи най-малкото и да поиска справка от ВиК -Бургас, за спокойствието на бургазлии, но … Завирената площ на яз. „Камчия“ е 9,601 кв.км. Водния обем на язовира е 233,55 млн. куб.м. и се формира от реките: р. Луда Камчия, р. Котленска, р. Глогова, р. Нейковска, р. Ичеренска, р. Медвенска и р. Садовска и е с водосборна площ 1612 кв.км. Язовир „Камчия“ дава питейна вода на община Бургас, община Поморие, част от община Созопол ( гр. Черноморец), община Варна и две сливенски села. 

Диаметърът на главния стоманобетонен водопровод, който е дълъг около 106 км до Бургас е 2, 8 м. През него преминават 5,5 куб. м вода в секунда, което е повече от потреблението на средностатистическо бургаско семейство за месец. 

През летния сезон над 1 млн. човека ползват вода от яз. „Камчия”, а в останалото време от годината те са над 350 000, което означава консумация около над 1.5 млн. куб. метра до 1.8 млн. куб. м на месец …

През януари нивото на язовир „Камчия“ е спаднало със 6,5 млн. куб. метра ?! И докато в края на декември нивото му е било 160 млн. куб. м., от които 84 куб.м. полезен обем, то в края на януари стойностите са 153,7 куб. м., от които 77,4 куб. м. полезен.

Очертава се  най-ниското ниво на язовира към този месец от годината от 2003 година насам !!!

Графикът за потребление за месец януари от 8,3 млн. куб.м., показва, че притокът на вода към язовира, основно от река Луда Камчия е бил едва 1,8 млн. куб. м., което е необичайно ниско за този месец от годината.

Заложеният от Министерството на околната среда и водите график за използване на водите му през месец февруари, показва уклон към по-малки обеми за водоснабдяването на Бургас ?!

Планира се от язовир Камчия да бъдат използвани 6,7 млн. куб. м. – 2,9 за водоснабдяване на Варна и 3,8 за Бургас. Квотата, която се отпуска за Бургас е едва 3,8 млн. куб. м. при обичайните над 5 млн. куб. м. 

И докато Варна има и други източници за водоснабдяване като яз.Цонево и подземни Девненски карстови извори, то Бургас дори не може да разчита дори на яз. Ясна поляна защото е с драстично намалял обем …

Нивото на язовир „Цонево“ (към края на декември 2019 г.) показват, че е бил пълен едва на 44% от общия си обем (и на 39% от общия си полезен обем)?! А знаете ли, че воеводата ексминистър и арестант Нено Димов е сторил още една глупост като август 2018 година с негово решение на ве разрешителното за водовземане от язовир „Цонево“ с цел аварийно питейно-битово водоснабдяване е било отнето?!

Количеството вода в него е била преди месец 144 млн. куб.м. вода, при общ обем от 330 млн. куб.м.

Водите на язовир „Цонево“ се използват за промишлени нужди за заводите в град Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина през лятото и есента. Част от водата от язовира се изпуска и като отток в реката след язовира, за да се запази нормалното функциониране на екосистемите в речното легло. За тези нужди средномесечно е необходима между 6 и 8 млн. куб.м. вода – около 5 млн. куб. м. за промишлеността на девненските заводи и между 1 и 1,8 млн.куб.м. вода като отток в реката.

Преди да отиде по предназначението си обаче водата минава през ВЕЦ-Цонево за производство на електроенергия.

Зад ВЕЦ „Цонево“ стои фирма „Вестел 2002“ ООД със собственици Хайри Муса Кулов и Айнур Мустафа Гошкелов.

Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат.

Чрез друга фирма Хайри Кулов и Айнур Гошкелов са собственици на друг ВЕЦ, който през 2016-2017 година източи почти до крайност язовир „Пчелина“ край пернишкото село Лобош.

Кметът на Бургас Димитър Николов в началото на януари, заяви че трябва да се мисли за нов язовир на територията на област Бургас.

Но за лято 2020 е късно …

Свободен автор – Философът