Мръсен въздух, наситен с прах, дишат бургазлии

Запрашаването е два пъти над нормата от началото на новата година

Мръсен въздух, наситен с прах, дишат бургазлии. Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас, а в Бургас запрашаването е два пъти над нормата. Това показва справка от бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, съобщава Нова телевизия.

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Праховото замърсяване често води до дихателни и сърдечно-съдови заболявания. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в България по този показател е три пъти над средното за Европа.