Най-корумпирани сме в Европа, защото ни управлява мафията

У нас има симбиоза между висшата политическа и корпоративната класа, коментира доц. Огнян Минчев

Не е възможно да се създаде правителство през последните 15 години, което да не е зависимо от пряк олигархичен натиск. Това каза в интервю за Нова телевизия председателят на Управителният съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) доц. Огнян Минчев.

„Тук не става дума за това, че някакви лоши хора зад сцената натискат добрите хора на сцената. Напротив – имаме симбиоза между висшата политическа класа и корпоративната класа зад сцената”, поясни доцентът.

Той коментира световната класация – индекс за възприятие на корупцията, която се изготвя всяка година от асоциацията.

Доц. Минчев поясни, че се говори за възприятие на корупцията, тъй като тя не може да бъде измерена. Индексът обаче адекватно отразявал положението в България.

„Понятието за корупция губи своето съдържание напоследък. То отбелязва отклонение от нормата, а въпросното отклонение вече стана правило на самия връх на държавата и на корпоративния бизнес”, коментира Минчев.

Според него в страната ни не се случва нищо съществено за подобряване работата на институциите и за осветляване на бизнеса.

Борбата с корупцията има изключително ниска ефективност в България, смята още Минчев.

Ефективността е ниска, защото както се казва в една стара българска поговорка „гарван гарвану око не вади“. Няма как мафията да ни спаси от мафията.