Не става със СДС и купени антикомунисти с постове и пари

Ilian Vassilev

Сравнението с ОФ, което упорито се опитват да наложат от ГЕРБ и присъдружните, кънти от посредственост. ОФ е прикритие на силен партиен монопол, а силният партиен монопол е извън и главен опонент на това обединение.
Мисля, че този формат – Навални, Будапеща и Истанбул, в София показа потенциал, но сработи почти инстинктивно в последните няколко дни, без никаква предварителна подготовка. Помните поста за реал политиката и нуждата от обвързване и взаимна подкрепа.
Изводите – за да успее напълно, този надпартиен ад хок модел на обединение срещу статуквото трябва да бъде надлежно подготвен.
Ще зависи разбира се и това как Борисов ще реагира, защото той вече знае, номерът с кучето на Павлов рефлекс – пазим ви от комунистите /самият той пример за беззаветна партийна преданост – помните че отказа да прекрати партийното си членство, за да остане в МВР/ вече е нарушен. Линията е премината и няма връщане назад. Не става със СДС и купени антикомунисти с постове и пари. Но с убеждение той не може, значи очаквайте повече от същото.
Второ за да бъде успешен моделът Будапеща трябва да има автентични носители – няма да стане с чисто партийни носители, добре е да има нови, действително независими лица. Защото черно-белия прочит на политическото, делението комунисти-антикомунисти няма да изчезне. Обединението около човек извън партиите е много по- лесен и ефективен. Включително когато става реч за нови лица в самите партии.
Най-големият ресурс на подобни ад хок коалиции е неспособността на ГЕРБ да се трансформира от лидерска в модерна евроатлантическа партия. Това минава през промяна не само в ниските етажи, но и в ролевия модел на несменяемия лидер. Той не може да се промени. Много трудно ще убеди качествени хора да работят с него – вижте историята, колкото качествени хора имаше около него, как се отнасяше към тях, как се раздели. Във всеки момент може да предаде всеки. Само Доган и Пеевски не може да предаде, тъй като зависи от тях.
Може да наложи нови лица, млади, но монархическия генотип на ГЕРБ няма да се промени. Няма как тази партия да направи реформи, защото истинската реформа означава да се стъпи върху интересите на олигархия и да се премахне корупцията. А тя е лепилото на този модел.
За това очаквайте повече от будапещенския модел, разбира се с всички специфики при мажоритарен и пропорционален вот – местни и парламентарни избори.
Не този модел на странни взаимодействия е важен в случая, а протестния вот, който набира сили и който може да издигне нови партии и личности.
Това не е просто надежда, а „просветена“ прогноза.

Фейсбук

колаж : Георги Динев