Нов кален потоп в Ливада, тиня в домовете на хората

Това не е живот, жалват се белокоси мъже и винят властта, че не чисти дерето в Ливада, а мостът над него се е превърнал в бенд, заради който се наводнява селото

Нов кален потоп заля бургаското село Ливада. Белокоси мъже заплакаха пред репортера на бТВ Лора Стаматис, разказвайки с мъка как отново домовете им се напълнили с кал и тиня.
Това не живот, споделя Георги Славов. Той спомена, че през 2017-та водата отнесла добитъка му. Сега изчезнал и фуражът. Историята се повтаря, казва възрастният мъж и с мъка сдържа сълзите.
Мебелите, които доброволци дали през миналата година на хората в Ливада, са мокри и трябва да бъдат хвърлени на боклука.
135 литра на квадратен метър само за около час и половина вчера са се излели и в резултат на това река Русокастренска преляла, а след това водата влязла в къщите, които са най-близо до коритото.
При предишното наводнение в Бургас загинаха пет души, а Ливада бе най-пострадалото село.
Местните хора винят за поредният кален потоп властта заради непочистените и затлачени дерета.
„Проблемът е в мостовете и деретата. Багерът като ги изчисти вчера, водата си тръгна по канала. Като обрасне канала, къде да отива водата? Иска се постоянна поддръжка“, каза млад мъж.
Една от причините за наводнението е мостът над дерето. Той е в окаяно състояние. Превръща се в своеобразен бент, от който водата от реката влиза в къщите на хората.
Кметът на Камено Жельо Вардунски пък обясни, че средствата за наводнените села през 2017-та били само два милиона и те стигнали за почистване на деретата, но те пак обрасли.
Оказва се, че държавата отпуска пари само след потоп, а средствата стигат до следващия дъжд, когато заради това, че каналите са пак запушени, водата отново влиза в домовете на хората. Такива абсурди се случват само в страни като тази, на която управляващите даряват близо два милиарда лева на богатите Съединени американски щати, а хората гаснат в мизерия, чакайки помощ от държавата