Писателят Ангел Хаджипопгеоргиев: Шепа извратеняци заробва човечеството чрез Фейсбук

Социалната мрежа е репресивно-манипулационна система, която има за цел на ни уеднакви, да ни държи под страх и да ни направи роби на олигарси, коментира той

Фейсбук е репресивно-манипулационна система, която има за цел да ни уеднакви, да ни държи под страх и да ни направи роби на една шепа световни олигарси-извратеняци. Това сподели пред наш репортер писателят Ангел Хаджипопгеоргиев, който от няколко години живее във Великобритания.
Според него е уместно сравнението на социалната мрежа с Джордж Оруел, заради чийто роман „1984“ трайно в обществото са пренесени персонажът на „Големия брат“ и изразът: „Големия брат те наблюдава“.
При Сталин е било така – за виц и в ГУЛАГ, добавя Хаджипопгеоргиев.
„Социалната мрежда е точно в стил 1984-та – слухтене, докладване и тотален страх на всеки от всеки. Новият тоталитарен режим е Фейсбук. Лично се запознах в Русия с хора, които са лежали по 10 година за виц по 58-ми член, тоест политически затворници“, разказва писателят.
„Главната цел на Фейсбук не е нито контрол над данните и действията на хората, нито възможността да се разпространяват фалшиви и манипулиращи публикации, нито да се настройват хората едни към други, нито да се рекламират разни тъпотии“, изтъкна той.
Според него целта е да бъдем моделирани по „техен начин“, така че постоянно да сме под страх, да слухтим и да се докладваме едни други, най-вече да се боим от Големия брат, който е в състояние с един замах да ни изчегърта от системата и да ни лиши от комуникации с приятели, от възможностите да си пожелаваме „Честит рожден ден!“ и да споделяме песни и чувства.
Целта е преди да напишем каквото и да е, да се замислим дали това ще се хареса на админите или не, добавя писателят.
„Изтриха ми новия профил на втория ден, защото публикувах като виц, че „България е първата страна в света, в която пенсионната възраст надхвърля средната продължителност на живот“, споделя той.
„Направих си още един профил и реших в него изобщо да нямам приятели, а само да го ползвам за писане на лични съобщения. Написах няколко еднакви писма на най-близките си приятели, за да го знаят този профил и им пратих същото послание, за което ми изтриха предния профил. Исках да видят какви идиотски поводи намират, за да ни сложат на колене. След 5-тото или 6-тото писмо профилът ми бе блокиран за 24 часа. Което значи, че се контролират и личните съобщения“, обясни поетът-езотерик.
„Говорих вчера с една българка, която учи информатика в Австрия и тя ми каза, че ако ще 20 профила да си направя и то от различни компютри, с различни снимки, имена и телефонни номера, в един момент ще ме усетят. За всеки се прави виртуално досие, където дори да кихнеш вече се знае; тоест Фейсбук е репресивно -манипулационна система, която има за цел да ни уеднакви, да ни държи под страх и да ни направи роби на една шепа световни олигарси-извратеняци“, подчерта той.
„Не може в цял свят циганите да се наричат цигани, а тука ако я споменеш тази дума да ти трият профила. Не може думата педераст да съществува дори като медицински термин и да е написана във всички тълковни речници, а тука за нея да ти трият профила. Не може да нямаш право да кажеш мнението си за политическата или социалната система, а да искат от тебе да гласуваш и да си политически активен“, коментира най-цензурираният от Фейсбук български писател.
„Никаква демокрация не е това, а идиотски тоталитаризъм и жестоко мачкане по всякакъв начин. все се надявам, че докато има такива като нас има някакъв шанс за Човечеството, но пък с всеки изминат ден контролът и натискът се засилват заедно с прогресиращото изпростачване на хората, което не фиксира само България, защото е световен проблем“, добавя Ангел Хаджипопгеоргиев.
„Не че ще престана да бъда себе си, но вече думите наполовина ще ги правя с тирета или маймунки, пък кой разбрал, разбрал. Читателите ми във Фейсбука ще трябва да ме решават като кръстословица. Доста от моите приятели също отнесоха блокирания по за седмица и месец, като в това число влизат музиканти, поети, че и един режисьор“, разказва писателят.