Нов провал за Тереза (З)Мей, отхвърлиха пак сделката за Брекзит

Затъваме в догадки какво може да се случи, а онези, които предизвикаха Брекзит, вече не са във властта, за да не поемат отговорността

Тереза Мей загуби вота за Брекзит за втори път. Сделката ѝ с Брюксел отново беше отхвърлена, този път с разлика от 149 гласа. „За” гласуваха 242 депутати, „Против”– 391, съобщава бТВ.
Така премиерът на Великобритания загуби за втори път вот по споразумението – Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.
До официалната дата на развода между Великобритания и ЕС остават само 17. Трети шанс няма да има.
По-рано днес Мишел Барние, преговарящият за брекзит от Европейската комисия заяви, че Великобритания няма да получи преходен период без сделка.
Тереза Мей се опита да предложи това, което депутати привидно искаха – промени за предпазния механизъм за ирландката граница.
Тя се споразумя за този текст с ЕС след дълги месеци на преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването ѝ начело на правителството.
„Сделката на премиера е мъртва и няма подкрепата на парламента. Лейбъристката партия има предложение и ще го направим отново. Може би, сега е дошло време за свикване на парламентарни избори”, коментира Джереми Корбин, председател на Лейбъристката партия.
За момента остават две опции – брекзит без сделка и удължаване. А големият въпрос, който всички в Уестминстър си задават е – удължаване, но за какво?
„Продължавам да вярвам, че най-добрият начин е Великобритания да излезе със сделка. Утре ще гласуваме дали искаме брекзит без сделка. Ако парламентът одобри този вариант, правителството ще трябва да изпълни това решение. Ако го отхвърли, на следващия ден ще има вот за отлагане на Брекзит“, обясни Мей.
„Всяко удължаване трябва да бъде одобрено от ЕС. Това няма да реши проблемите ни, защото ЕС ще иска да знае за какво ни е това удължаване – да спрем Брекзит, за втори референдум или за да гласуваме отново по сделката”, каза Мей.
„ЕС е поставен в деликатна позиция с напускането на Великобритания. Островът не знае какво иска – страната е разделена. Онези, които предизвикаха Брекзит, вече не са във властта, за да не поемат отговорността“, коментира бившият депутат Асен Агов в предаването „ Денят ON AIR“ .
Според него Брекзит ще ни струва много скъпо на всички.
„Затъваме в догадки какво може да се случи. Младите великобританци искат страната им да остане в ЕС“, добави той.