Права ли е Нинова да търси мутри в приватизацията ?

Корнелия Нинова заложи „допълненията“ като условие социалистите да започнат преговори с ГЕРБ как да бъде дописан основният закон. „Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Приватизация – да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т.н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода – групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи“, коментира Нинова и в „Тази сутрин“ на bTV.

А дали Нинова е права да търси мутри в приватизацията и в политическото ръководство на държавата ?

Нека видим фактите …

Тук мутри НЯМА има само БИЗНЕСМЕНИ от едно време … Дали ?

С внушителните 4 милиона лева се е облажила фирма от кръга на видния сикаджия Румен Николов-Пашата и злополучния олимпийски шампион и съветник от ГЕРБ Гълъбин Боевски, заловен в Бразилия да пренася кокаин. Схемата, която повтаря подобно раздаване на милиони от кабинета Борисов 1 в оставка, е „изработена” в Министерството на правосъдието буквално в последната минута преди властта да се поеме от служебния кабинет, установи наше разследване. Това е още една поръчка в оставка, дадена на СИК от Борисов 2, наред с плажната концесия в Слънчев бряг, която също ще им носи милиони, а за курортистите означава 16 лв. за чадър и шезлонг през лятото.

 Бившият министър и сегашен кандидат-депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева е успяла да прокара изключително скандалната обществена поръчка, според която фирма Лего трейд ще достави гориво за затворите. А парите не са никак малко – над 4 милиона лева! Източниците ни дори твърдят, че това е била цената, която „платила” Захариева, за да стане водач на  депутатската листа на ГЕРБ в Пазарджик. Разбира се, не се наемаме да твърдим такива неща от кухнята на партията, но е факт, че същата фирма Лего трейд по аналогичен начин е спечелил поръчка и в дните около оставката на първото правителство на Борисов през 2013 г.

Сега под заявката за доставка на газьол за Главна дирекция Изпълнение на наказанията стои подписът на бившата шефката на затворите гл. комисар Гергана Георгиева. (Докато провеждахме журналистическото си разследване, министърът на правосъдието Мария Павлова, освободи от поста й главен комисар Георгиева – явно точно заради поръчката за СИК – б.а.). Няма никакво съмнение обаче, уточняват източниците ни, че комисарката не е взела само това решение, а зад него стои самата Екатерина Захариева, която минава за особено близка до бившия президент Росен Плевнелиев и не крие, че е негова семейна приятелка. Напоследък обаче Захариева минава за човек на Борисов, особено близка му е, даже му прави лични хороскопи и други неща и го съветва за разни мистични ритуали, по думите на самия бивш премиер.

На 25 януари е взето решението за откриване на процедурата, а самият договор е сключен само два дни по-късно – на 27 януари. Горе-долу в часовете, когато беше назначено служебното правителство.

Как да не получим усещане за дежавю?! Та през 2013 г. Борисов хвърля оставката на първия си кабинет на 20 февруари, а служебното правителство на Марин Райков поема властта на 13 март. В този промеждутък, на 25 февруари 2013 г., затворите сключват договор за над 18 млн. лева. Според него същото Лего трейд ЕООД трябва да им доставя газьол през следващите три години и половина. По това време правосъден министър е Диана Ковачева. Не ясно защо точно тази фирмата и при двете правителства ще топли затворите. Иначе дежурното обяснение, че се бърза, защото старите договори изтичат и затворниците може да зъзнат на студено.

И преди, и сега обществената поръчка се възлага чрез договаряне без предварително обявление. С други думи – напълно е изключено да се появи  каквато и да е конкуренция. Победителят е винаги един и същ. 

 

С тази разлика, че сега договорът с Лего трейд е само за една година, през която трябва да достави 2000 тона газьол, с цена от  2015 лева за тон. Запознати казват, че гориво може да се намери и на доста по-ниска цена, примерно за 1840 лева. Сделката и при Диана Ковачева, и при Екатерина Захариева минава през Софийската стокова борса. Служебното правителство уж щеше да прави големи ревизии в министерствата, но явно тази обществена поръчка не представяла интерес, защото поне досега не сме чули тя да е проверена.

Чия е фирмата, която е легнала на сърцето на правосъдното министерство? Според Търговския регистър Лего трейд  принадлежи на Борислав Първановски. Бизнесменът има няколко фирми, а в една от тях – Лего спорт е бил съдружник с Красимира Боевска, съпругата на щангиста Гълъбин Боевски. Да припомним, че той беше хванат с 9 кила кокаин на летище в Бразилия през 2011 г., лежа в затвора там, а когато го върнаха,     вместо да си доизлежи, пуснаха го на свобода.  Жена му е продала акциите си в Лего спорт две години преди това на съдружника си Първановски.

Името на бизнесмена изскача и в една доста любопитна заменка, тип кон за кокошка, направена със Столичната община, когато кмет е Бойко Борисов. На 20 декември 2008 г. Първановски и Евгени Стамов стават собственици на 750 квадрата на комуникативно място в центъра на столицата – ъгъла на бул. „Тодор Александров” и ул. Овче поле. Атрактивният терен, който е бил частна общинска собственост, е оценен на 600 хиляди лева! Срещу това Първановски и Стамов дават 4 олющени панелки в Люлин и една в Обеля, оценени за 591 595 лева! Съдружниците доплащат на кметството и разликата от колосалните 8 405 лева. Наистина великолепна замяна, под която стои подписа на ББ, но е била одобрена и от общинския съвет.

Впрочем, съдружникът на Първановски – Евгени Стамов, известен и като Бат` Гена, не е случаен човек. Той е бивш шампион по борба. За него казват, че е човекът, който движи бизнеса на Румен Николов-Пашата в България, като е близък и с други видни бизнесмени от СИКаджийския елит.

Стамов е собственик на едни от най-големите фирми за разпространение на алкохол, а също и за дистрибуция на цигари. Като изявен бизнесмен неговите партньори също са хора от сой. Сред тях е, например, и вече позабравения депутат Емил Димитров, който напусна ГЕРБ след първия мандат на Борисов и учреди маргиналната партия БАСТА. Преди това обаче беше бос на цигарената дистрибуция.

За Бат` Гена се разчу и покрай ареста на тогавашния зам.-директор на НСБОП Иван Иванов – Рилски. Тогава се появиха  СРС-та, в които шефът на антимафиотите предупреждава солидни бизнесмени и алкохолни босове за проверки в складовете им. В разговорите си Иван Иванов-Рилски споменаваше, че всичко е съгласувал с „Бат` Гена“, както го нарича в записите. Разбира се, няма доказателства, че това е точно Евгени Стамов, но няма и доказателства, че не е той. Така пишат колегите …

http://19min.bg/news/8/86960.html#86960 

Маджо и Първанов празнували заедно рожден ден на Евгений Узунов

http://glasove.com/categories/politika/news/madzho-i-purvanov-praznuvali-zaedno-rozhden-den-na-evgeniy-uzunov

 

Един от босовете на бившата групировка СИК Младен Михалев – Маджо е присъствал на рождения ден на секретаря на Изпълнителното бюро на БСП Евгений Узунов през 2003 г. Това заяви в интервю за сайта bnews.com председателят на „Открит форум“ Красимир Премянов, който също е бил гост на тържеството на Узунов. Освен Маджо сред гостите е бил и президентът Георги Първанов.

Първа за близостта между Маджо и Узунов, още преди година намекна Татяна Дончева, която нарече бившия първи секретар на комсомола „банкера на Маджо“, защото е заемал ръководни позиции в Първа източна международна банка известна като „банката на СИК“. Сред акционерите на банката освен Младен Михалев и Евгени Узунов е и  Румен Николов – Пашата, който е бивш съдружник на премиера Бойко Борисов.

Освен в банковата сфера през последните години Узунов се завърна и в политиката, след като беше предложен за член на ИБ на БСП от Румен Петков и одобрен лично от Сергей Станишев.“

Та първият е ясен, но има и още един – Димитър Дъбов …

Въпросът кой в ръководството на БСП е банкерът на Маджо обаче може би не е с толкова лесен отговор, защото и главният секретар Димитър Дъбов, и председателят на предизборния щаб Евгений Узунов са работили в ПИМБ. На по-отговорна позиция е бил Узунов, защото той е сред основателите на кредитната институция при преобразуването на бившия клон на БНБ банка „Кремиковци“, бил е шеф на борда и изпълнителен директор, докато Дъбов е бил директор на клона на банката в Шумен. Формално и двамата са свързани с банката на Маджо.“

Ама и какви ги пишат колегите ?! Че по този начин май ще трябва да развалим цялата приватизация … Хахахахах …

Но май Корнелия Нинова има право, само че трябва да се очистят и червените приватизатори в тази връзка и #КОЙ и #КОИ ще дават тогава пари за партията …

Ще ми се да се провикна като товарищ Ленин : Товарищи, экспроприируйте экспроприаторов!

снимка : bTV

Свободен автор – Философът