ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОД ОБСАДА НАЕСЕН

Тежки дни очакват правителството на Бойко Борисов в началото на есента, прогнозират експерти. Според тях показните дейности във външнополитически план на премиера и популистките прояви на вицето Валери Симеонов не носят очаквания ефект. Напротив, само за последния месец довуерието в ГЕРБ е спаднало с 3 процента и партията е с изравнени сили с БСП.
Масовите недоволства се очаква да залеят страната, след като стартират готвените тихомълком промени на цената на парното, застраховката Гражданска отговорност и еко-таксите за употребявани автомобили.
Според различни източници цените на ГО и новата такса може да скочат до 400 процента, което на практика ще остави болшинството българи в невъзможност да поддържат и притежаватсобствен автомобил.
В България над 70 на сто от автомобилния парк е на възраст над 10 години, като през изминалата година новите регистрирани коли са едва 20 000. Втора ръка, употребявани возила са пет пъти повече, като три четвърти от тях са над десетгодишни.
Скандалът се допълва от съмнения за лобизъм, тъй като никой не може да обясни нуждата от въпросните поскъпвания.
Очевидно е, че обещаваните реформи-регистрация при покупко-продажба само пред нотариус, зависимост на размера на полицата от нарушенията на всеки отделен водач и т.н. няма да се случат.
Исканото увеличение на т.наречената екотакса пък не почива на никаква логика, тъй като плащането и се обяснява само с разходите по рециклиране, и няма зависимост с чистотата на въздуха.
Въпросните ценови брадви всъщност са само капката, която ще прелее чашата на търпението.
Протестите на близките на децата с увреждания са само прелюдия.
Отхвърляне на исканията за предсрочни избори вече не може да се обясняват с познатата теза, че конфигурацията в парламента ще се запази.
Умишленото премълчаване на факта, че .появата на нов политически субект може да промени коренно ситуацията е допълнителен дразнител.
Според политическите наблюдатели с най-големи шансове да събере протесният вот е готвената от Слави Трифонов политическа организация.
С намалено присъствие в следващия парламент освен ГЕРБ ще бъдат и Обединените патриоти, ако те изобщо се явят заедно на следващите избори.
Със сигурност зад борда остава Воля на Марешки и вариантите на обединения в дясно.
Едно е сигурно, че до приключване на Световното първенство в Русия свръхполитическо напрежение не се очаква.
Светът е футбол. Въпреки европредседателството ни и политическите совалки покрай бъдещето на Македония.