Червен шут по „Борисов III”: Ще падне ли правителството?

 Има много причини Бойко и некадърните министри от третия кабинет на ГЕРБ да си ходят, но вероятността правителството да се сгромоляса е малка

БСП внесе второ искане за вот на недоверие към правителството „Борисов”. Под мотивите стоят 80 депутатски подписа. Толкова е броят на народните представители от БСП. ДПС пък има 25, а „Воля” – 12. Засега поведението на хората от групата на Марешки не е много ясно, но само ако опозицията ги убеди, се събират 117 гласа, или с 4 по-малко, отколкото са им необходими, за да мине вотът, съобщава бТВ.

На свой ред управляващите ГЕРБ и Обединените патриоти имат общо 122 гласа. Към тях може и да се присъедини единственият независим в парламента, но дори и без него, прехвърлят границата от 120 гласа.

Това са само математически изчисления и зависи и от това дали всички депутати ще бъдат в пленарната зала.

Социалистите обявиха, че мотивите, с които искат вот на недоверие, са пълни с негативни примери.

„Българският гражданин вече не вярва на МВР и по тази причина не съобщава за престъпления. Информацията от МВР изтича, увеличава се битовата престъпност, увеличават се неразкритите убийства”, изреди депутатът от БСП Елена Йончева.

ДПС поздравиха червените, че търсят отговорност на изпълнителната власт именно в сферата на националната сигурност – тема, която движението предложи още преди Коледа.

„Този кабинет и тази коалиция е вредна за страната, не само за националната сигурност. Кажете, има ли една проведена реформа, една смислена – нито една”, отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

За реформа в МВР се обяви и коалиционният партньор Волен Сидеров. „Аз ако имам изпълнителната власт, бих направил доста промени, МВР се нуждае от реформи”, смята лидерът на „Атака”.

А депутатите на Веселин Марешки запазиха позицията си за деня на вота. „Ще изчакаме дебатите в залата, но ако са толкова ялови като днес, най-вероятно ще гласуваме против вота на недоверие”, посочи лидерът на партията.

Управляващите нямат притеснения и смятат, че кабинетът ще довърши мандата си. „Въпреки някои слабости в някои от секторните политики смятаме, че този вот е абсолютно неуместен, той не кореспондира с очакванията на хората”, категоричен беше председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Заради дебата по вота на недоверие парламентът ще се събере на извънредно заседание следващата седмица.

Управляващата клика може да бъде неприятно изненадана след седмица. Макар да е много малка вероятността правителството да се сгромоляса, не е изключено някои от малките коалиционни партньори да поискат от премиера нещо, което не може да им даде и стабилното уж парламентарно мнозинство да се разпадне. Хората на Волен Сидеров са доста по-критични към властта, но едва ли ще тръгнат по пътя на Радан Кънев, който в миналия парламент изведнъж се превърна в опозиционер и партията му остана извън парламента.