Превозвачи блокират пътищата, ще плащат по 1200 лева за автобус от София до Бургас

 За пътища, където няма асфалт, трябва да плащаме, защото преминаваме, сподели един от гневните превозвачи. Тол системата оскъпява пътуването с автобус до Бургас

Автобусните превозвачи се готвят за протест заради новата тол система, която трябва да замени винетките.
Протестът е насрочен за 13 януари и ще продължи, докато превозвачите не постигнат консенсус с регионалното министерство. Пред Нова телевизия един от гневните превозвачи сподели, че за пътища, по които почти няма асфалт, трябва да плащат, за да преминават.
„До Бургас досега един автобус плащаше 100 лева месечно за винетка. Сега за същите километри трябва да даваме по 1200 лева“, добави той.
Превозвачите планират да затворят първокласни и второкласни пътища във всяка една област на страната. Има възможност за блокади и на магистрали. Няма да се извършват и автобусни превози, освен такива на работници.
„Не ни харесва обхватът на тол системата. Не само в Европа, но и по света няма такъв обхват на първокласна, второкласна мрежа и магистрали. За пътища, където почти няма асфалт, ние трябва да плащаме, защото преминаваме”, посочи превозвач.
Хората от бранша искат и оставката на министър регионалния министър Петя Аврамова.