Проклятие за хотелите в Равда, гневен мъж им пожела да отидат в морето

Жители на курортното селище винят за активизацията на свлачището презастрояването

Кой разреши да се строи до морето в Равда? Да падат всички в морето! Това проклятие за хотелите, „кацнали“ на морския бряг, отправи възрастен мъж в ефира на бТВ. Има 100 метра ивица, на която не трябва да се строи, обясни той и размаха гневно бастун, сочейки близкия до активиралото се свлачище хотел.

Последните поройни дъждове активизираха свлачище на метри от хотелите край централния плаж.

Местни жители настояват районът спешно да бъде укрепен.

Въпреки че сега мястото не е толкова натоварено както лятото, по алеята всекидневно минават хора. Цяло чудо е, че улицата е пропаднала, когато по нея не е имало хора. Алеята е в най-ниската част на Равда, а улиците са под наклон. Когато вали, водите от цялото селище се стичат към брега, защото няма изградена дъждовна канализация.

През 2012 г. аварийно е укрепен друг пропаднал участък. Две години по-късно становище на „Геозащита” – Варна препоръчва спешно да се обезопаси и този опасен скат. В становището се посочва, че укрепителната схема на целия участък от нос Равда до нос Акротирия е остаряла.

Изготвен е проект за цялостно брегоукрепване, който още чака одобрение. През април концесионерът на плажа подава нов сигнал.

Според собственика на хотел близо до свлачището, проблемът се задълбочил след ремонт на улицата.