Промени при граничните проверки от 31 март в бургаския регион

От 31 март 2024 г. с оглед първото пълното прилагане на достиженията от Шенген, ще настъпят някои процедурни промени в осъществяването на гранични проверки на пристигащите по море пасажери на круизни кораби, както и по отношение на търговските кораби. Това оповести пред журналисти в Бургас главен инспектор Антония Томова, началник сектор „Гранични проверки” към Регионална дирекция „Гранична полиция – Бургас”.

Пасажерите на круизните кораби, които посещават наши пристанища, идващи от Шенгенска страна, няма да подлежат на гранични проверки.  Пътуващите на круизни кораби, идващи от трета страна, например, ако корабът идва от Истанбул, ще подлежат на гранична проверка, поясни Томова.

Подобни проверки ще има и по отношение на яхтите, пристигащи от страни, които не са в ЕС. Що се касае за товарните кораби, които посещават наши пристанища, също основният водещ фактор ще бъде дестинацията, от която пристигат, заяви Томова.

Граничните проверки се извършват на специализирани терминали, на оборудвани специално за целта места. Такива има на Морска гара – Бургас, в Несебър и във Варна.

По отношение на всички плавателни съдове, които посещават наши пристанища, ще бъде прилаган методът за анализ на риска. Ще бъдат използвани и компенсиращи мерки.

Стамен Попов, заместник началник на Гранично полицейско управление -Бургас, поясни, че компенсиращите мерки представляват комплекс от мероприятия, включващи международно полицейско сътрудничество, задълбочен анализ на риска, полицейски проверки – самостоятелни и съвместни, в това число и проверки в информационните системи на МВР и Шенгенската информационна система. Те ще бъдат прилагани по отношение на всички плавателни средства, на които не е извършена гранична проверка.