Реабилитират Цецко и Цецка, изкараха ги чистички като сълза

Очаквано след Апартаментгейт КПКОНПИ не откри нарушения нито при Цецко Цветанов, нито при Цецка Цачева. Невинна е и Николина Ангелкова

Цецка Цачева и Цветан Цветанов може да се върнат в политиката. Очаквано КПКОНПИ, антикорупционната институция с ужасно дългото име „Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“ не откри никакви нарушения при придобиването на имоти от висши политици.
Бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, депутатът Вежди Рашидов, председателят на ВКС Лозан Панов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева са невинни според разследващите. Не са открити нарушения и при бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и при бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, съобщава бТВ.
Разследванията срещу тях са прекратени, а комисията обосновава решенията си с проверени документи за собственост, имотни декларации и платени данъци. Всеки един от проверяваните е разпитан и лично.
В казуса на Цецка Цачева , която подаде оставка след избухването на скандала „Апартамент гейт”, КПКОНПИ са преценили, че тя не се е възползвала от служебното си положение, за да придобие имот на цени под пазарните.
От комисията допълват, че като народен представител и председател на 43-тото Народно събрание, тя не е участвала като вносител на изменения и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Цачева е гласувала „За” приемането на промените.
Въпросът е проверен, защото имаше твърдения, че инвеститорите от „Артекс” са продавали на занижени цени, за да се промени законът и да се легализира завършването на друг свой проект – небостъргача „Златен век”.
Цветан Цветанов , който също придоби имот от „Артекс” и заради съмнения в злоупотреба със служебно положение напусна поста си на председател на ПГ на ГЕРБ, е заявил, че е узнал за апартамента от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили условията по сделката.
Твърди, че се е договорил да придобие луксозния имот чрез замяна на две обзаведени жилища и две гаражни клетки собственост на неговото семейство и е доплатил сумата от 100 хил. лв. Документите по разследването показват, че парите са от заплати и кредит.
Нормално е КПКОНПИ да излезе с подобно заключение. Ненормално е само то, че една подобна (без)пристрастна комисийка проверява шефовете след разследване на радио „Свободна Европа“.