СЕЗОНЪТ ПОЧВА, ПЕРСОНАЛЪТ-МУРГАВ…

До седмица повечето ни черноморски курорти ще посрещнат първите си туристи.

Както се и очакваше-първият проблем е недостига на квалифициран персонал. Сайтовете за работа и специализираните издания изобилстват от предложения. Търсят се спешно хора за всякакви позиции.

Читавите кандидати обаче изчакват по добри оферти или се изнасят в съседните Гърция, Турция и Кипър.

Заради ниските заплати или защото са препатили от некоректни работодатели.

Съдейки по офертите, родните хотелиери и ресторантьори. като че ли са склонни да поразвържат кесиите. Оферта за общи работници, миячки и камериерки под 700 лв. чисто няма.

Няма обаче и ентусиазъм въпреки големия брой трайно безработни.

Към момента в курортите работят основно хора от малцинствата и възрастни, които нямат шанс да бъдат наети за сезона зад граница.

И още по-лошо ще става, коментират вещи в бранша.

Причина-лакомията на работодатели и некоректното им отношение.

На фона на кризисната ситуация промяна не се очаква. В елитен наш курорт например 80 на сто от наетите са с мургав тен и на доста от тях не може да се разчита. Собствениците обаче я карат по старому, плащайки мизерните заплати с почти тримесечно закъснение.

Каквото повикало-такова се обадило…

Според информация на КНСБ в туризма средната заплата е най-ниска. 550 лв!!!

Че тази цифра не е вярна си личи от самолет. Достатъчно е просто да се прочетат публикуваните обяви в рубриката: „Работа предлага”. И да се светне, че туристическите босове плащат на черно под масата поне по 300 на нает работник. Съответно в хазната не влизат и милиони заради укрити данъци.

Това у нас не го виждат само контролните органи от НАП и данъчните инспектори.

А толкова е просто-проверки с вестник за обяви в ръка на място. Таман ще се понапълни и хазната, а белким и работодателите се стреснат, та спрат с робовладелските си маниери…

Никой не е против циганите да заработят нещо и се понахранят в служебните столове.

Ама има и друго притеснително. Ще вземат чужденците да си помислят, че България е държава, в която белите хора са малцинство.

Впрочем, по соц. време похотливите полякини открито коментираха, че по морето българските инженери били добри любовници, но много миришели и не се къпали.

Това лято при качеството и произхода на персонала, спомените от кратка международна любовна авантюра ще са с такъв нюанс.