Скандал бави възстановяването на пано с лика на Кольо Фичето в Бургас

Заради финансови спорове строителната гимназия не може да реставрира знаково произведение

Скандал бави възстановяването на паното с лика на Кольо Фичето, което е на фасадата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас. Заради финансови спорове училището не може да реставрира знаковото произведение на изкуството.
Нека градим не само за пари, а за чест и слава на майстора, защото това остава във вековете, каза пред камерата на Нова телевизия директорката на гимназията инж. Даниела Симеонова.
Образът на Кольо Фичето и един от неговите мостове се появяват на сградата на строителната гимназия преди повече от половин век. Автор на паното е художникът Енчо Рачев. Днес, 50 години по-късно, мостът и майсторът се разпадат.
Паното започва да се разпада, от него липсват цели фрагменти. Затова ученици и учители започват да събират пари за реставрация.
Стотинка по стотинка събрахме 15 000 лева, добавя инж. Симеонов.
Работата започва, след като училището сключва договор с дружеството на художниците, но не за дълго. Малко след старта авторът на паното Енчо Рачев търси правата си и иска да се включи в проекта.
Рачев и семейството му се притеснявали дали реставраторите ще се справят със сложната задача по възстановяването. Докато споровете продължават, времето за реставрация на паното изтича.
За да продължи работата, а и заради семейни проблеми, авторът към момента се оттегля от спора. Реновирането трябва да приключи най-късно до началото на юни.