Смелите и свестни журналисти ги преследват и тормозят, защото са заплаха за олигокрацията и демократурата

 

…Затова съм против наградите за журналисти. Който ги награждава, значи е доволен от тях. А целта на журналистиката не е да предизвиква доволство и харесване, а да прави хората будни и недоволни, чувствителни към истината и активни. Журналистите не трябва да ги харесват, а да ги мразят. Защото от Истината боли. Повечето хора се съпротивляват на директно казаните думи; на разкритията за политическите им любимци и за недъзите на властта, която подкрепят; на разкази, които им развалят настроението…, дотогава, докато проумеят, че това е истината и от нея зависи по-добрия им живот.

Журналистите нямат нужда от погалване по главата. Имат потребност от съпричастие и подкрепа. Журналистите не са политици-популисти, които говорят това, което народът иска да чуе. Журналистите казват онова, което другите не смеят да изговорят или прикриват.

Журналистите, които нанасят рани на статуквото, които са заплаха за безпределната порочна власт ги “поръчват” на данъчните, следствието, ДАНС и МВР, повдигат им измислени обвинения. Тандемът Цацаров-Пеевски не ги е страх от ресорни репортери, които старателно отразяват дейността на прокуратурата и флиртуват с пиарите им – какъвто е случаят с наградената вчера на събитие на Инициатива “Правосъдие за всеки” Силвия Великова от БНР. Такива журналисти ги кефят. Опасните журналисти те ги тормозят и преследват. Или направо закриват цялата медия, както сториха с BIT. Мен ме тероризира адската машина на Цацаров-Пеевски-Горанов с присъдружните им институции и лакейски медии от есента на 2014 година. Само отбелязвам, не се оплаквам. Всеки да си носи кръста!

… Госпожи и господа от Инициатива “Правосъдие за всеки”, наградите за килограм-продукция по ресорни теми са соц-реализъм и казионност. А обвързването ви със сътрудници на Държавна сигурност създава недоверие към чистите ви помисли.

… Повод за тези размисли ми даде наградата за една радио-репортерка, която я награждават от прогнилия бивш Висш съдебен съвет и от името на борците срещу него – Инциатива “Правосъдие за всеки” и Фондация “Кристиан Таков”. Такава журналистика е професионално бисексуална. Защото тя угажда и на едните, и на другите: и на кръга на главния прокурор Сотир Цацаров и на отявлените му критици. И на палачите, и на жертвите. Силвия Великова е нещо като демократска Мадам В.

Респект към Огнян Стефанов, Борис Ангелов, Люба Кулезич, Кармелита Тонева, вестник “Сега”, Николай Стайков, сайта Биволь, Мирослав Иванов, Стоян Тончев, Веселина Томова, BIG5, Mediapool, ClubZ, Полина Паунова, Асен Генов, Сашо Диков, Петър Стаматов, Емилия Милчева, Любомир Кольовски…те нямат нужда от награди и стимулатори, за да са това, което са! И да отстояват правото си на позиция, независимо от това кой ги харесва и кой – не.

Соня Колтуклиева

Карикатура: Христо Комарницки