Струва ли човешки живот 5 млн. лв. в Община Бургас

Колко струва човешки живот в Община Бургас ? А няколко човешки живота, а стотици човешки животи колко струват в „най-хубавият град за живеене в България“ ?!

Явно в Герберландия на Бойко и Митьо Сухото мляко човешкият живот е най-евтината стока и дори леля Руска с очилата и интелигентен вид е преценила, че едни 5 млн. лв. са цена твърде висока за един от десетилетия замърсен град …

В кой друг голям български град има работеща руска рафинерия и дървопреработваща фабрика с голям обем на производство ? Нима има такива в София, Пловдив, Варна, Стара Загора ?

Не … Няма …

И защо Община Бургас трябва сама да намери едни 5 млн. лв., за да може не да се пребори със замърсяването на въздуха, а поне с точно измерване на химическите коктейли отделяни от тези две предприятия в атмосферата ?

Къде е държавата преборила се с контрабандата и спестила милиарди в резерви и злато, къде е и европейската помощ и някой от хранените люде на Димитър Николов обърнал ли се е към ЕК за помощ ?!

Над 5 млн. лв. ще струва на Община Бургас, ако сключи договор с  лаборатория за точно измерване на замърсяването на въздуха в Бургас, пояснява в писмото си до екологичната комисия към общинския съвет на Бургас ресорния зам.- кмет Руска Бояджиева.

Явно това писъмце е било достатъчно на комисията да отхвърли искането на протестиращите бургазлии от миналата година, да се сключи договор между общината и читава, международно призната лаборатория за точно и редовно измерване на замърсяването на въздуха.

С един глас против и един „въздържал се“ комисията отхвърли подобна възможност, заради екзотика и прекалена скъпотия … И това разбира се е „нормално“ в ОбС и комисии доминирани от общински съветници на ГЕРБ ?! Но … Да припомним !

Забравихме ли, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България. Това показа Доклад на Европейската агенция по околната среда, обхващащо 41 европейски страни.

Около 422 хил. случая на преждевременна смърт в тези страни през 2015 г. са свързани със замърсяването на въздуха с прахови частици с диаметър 2.5 микрона или по-малко (ПЧ2.5), като 391 хил. са случаите в ЕС.

Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия. 

Преждевременни смъртни случаи, дължащи се на експозицията на ФПЧ2.5, NO2 и ОЗ в 41 европейски страни и

ЕС-28, 2015 г.

file:///D:/Air%20quality%20in%20Europe%20-2018%20report.pdf

Ясно се вижда разликата с европейски страни като Австрия и Белгия, на които водим с 9% по-висока смъртност ?!

И нещо друго, което е факт в този доклад Бургас е сред замърсяване с рекордните над 75 mg/m3, както е видно от снимката в доклада ?!

 

Факт е, че и сме най-замърсени в ЕС …

В резултат на всичко това идва и крайният резултат според СЗО …

Цели 2,5 години по-къс живот в България поради замърсяване на въздуха ?!

И отговорът на въпроса от заглавието на тази публикация на „Под лупа“ – Колко от ония 14 200 умрели през 2015 г. заради замърсяване на въздуха в България са от Бургас …

Бургас е един от шестте най-големи града на България и е вероятно при това редовно замърсяване на въздуха над Бургас с химически коктейли и ФПЧ да е около 1/6 от общия брой или от 2000 до 2366 човека за община Бургас ?!! Може и да има леки неточности … А много или малко са 5 млн. лв., за да се спасят човешки животи ?!

Питайте Чичо Митко, който така „добре“ се грижи за вашето здраве и живот, колко са точно защото при това управление стъкмистиката и лакърдиите са на уважение и за масова употреба …

Свободен автор – Философът