Темида превръща Синеморец в Бетономорец, строят край плажа

Макар че теренът е в Природен парк „Странджа“ Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора и отмени забраната за строеж

Синеморец се превръща в Бетономорец заради странно решение на Върховният административен съд за отмяна на забрана за строеж на терен край плажа, който попада в Природен парк „Странджа“. Освен това строежът не отговаря и на екологичните норми, съобщава бТВ.

Екоинспектори спрели принудително строежа в Синеморец през 2015 г.. Парцелът бил общински, но в последствие е купен на търг от Неделчо Гинин. Управител на фирмата инвеститор е неговата дъщеря.

Разследване на bTV от 2007 г. показва, че с протекциите на администрацията в Царево той е получил парцел край морето като крайно нуждаещ се, за да си построи дом, но изниква хотел, а до него, но на по-предна линия отново се строи. РДНСК отнема строителното разрешение на базата на актовете на екоинспекцията.

След четири години съдебни дела Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора. Причината е, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди да бъде обявен за природен парк.

Директорът на парк „Странджа” Румяна Цвяткова обясни в „Тази сутрин”, че паркът е основан през 1995 г. Общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона. В природния парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те трябва да бъдат изключени, а по думите й това не е направено.

От регионалната екоинспекция обясниха, че част от имота попада в парка. За да бъде изключен от него, трябва да се приеме общ устройствен план. Ставало въпрос за заварено положение. От там заявиха, че природният парк е институцията, която трябва да извади териториите от урбанизираните зони или обратното.

Д-р Атанас Орачев от сдружение „Черноморска Странджа” пък разкри, че освен застрояването има и друг скандал. Незаконно е разкопана могила, където е намерено прословутото синеморско съкровище.