Туй нещо на „Корал“мяза ли на онуй нещо от 2002 г. ?!

Докато мъдрите се намъдруват и обществеността и строителният контрол се занимават с казусите по застрояването на първа линия на морето на „Градина“, „Арапя“ и „Алепу“, оказа се Върховният административен съд (ВАС) е допуснал и застрояването на първа линия на „Корал“.

Отличници, сър !

Става въпрос за проекта „Корал Резидънс“ на „Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ, според който на обявения от правителството за екоплаж „Корал“ трябва да изникне нов курорт със съпътстващите го хотели, басейни и пр.

О, спомняте ли си госпожо !

Историята започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи.

Първият голям инвеститор е „Витатур инвест“ АД, който пуска оферта да купи 130 декара земя на първа линия край „Корал“ за… 3.5 долара на кв. м. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия „Победа“ АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

„Витатур инвест“ предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души, и да разкрие 350 работни места. След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС, общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат.

Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба, няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите.

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов свидетелства, че зад одобрението на продажбата стои политическа сделка.

Преговорите с общинарите се водят от Димитър Николов в Царево и в неговия кабинет във фабриката в Бургас, спомня си той. Николов пряк е съдружник във „Витатур Инвест“ чрез „Европа 5“.

„Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП – бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината“, разказва Иванов. (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

На заседанието на общинския съвет от страна на „Витатур Инвест“ присъстват Милко Милков и Димитър Николов, спомня си Димо Иванов. Те представят фирмата си като мощна компания собственик на хотели в Слънчев Бряг, София и Пампорово.

През далечната 2002- 2003 г. община Царево е преговаряла за продажбата на 130 дка общинска земя на къмпинг „Корал“ с Димитър Николов, тогава управител на „Победа“ АД и областен секретар на СДС-Бургас, а от ноември 2007г. кмет на община Бургас. Точно по внушение на Николов общинарите от СДС-Царево осигурили нужното мнозинство за скандалната сделка, а после дали подкрепата си за преизбирането на кмета на БСП Петко Арнаудов през 2003 г.

Почти седем години по-късно общинският съветник в община Царево Людмил Николов, председател на СДС-Царево, се разграничава от своите „далавераджийски“ предшественици от синята партия. В свое отворено писмо до медиите Людмил Николов посочва, че Върховната касационна прокуратура, както и Окръжната прокуратура са сезирани за тази скандална сделка, касаеща земите на къмпинг „Корал“ на 28 април т.г. със сигнал № 14770.

Повод за позицията на Людмил Николов е статията на Mediapool „Сделката Корал – политически цинизъм и корупция“.

От името на СДС-Царево той се разграничава от бивши съпартийци, участвали в „политическо търгашество“ заедно с преминалия към ГЕРБ бивш областен секретар на СДС-Бургас и настоящ кмет на града Димитър Николов.

Когато осъществява гешефта през 2002 г. Николов не е в ГЕРБ, а в СДС. Пряк негов съучастник в схемата е „червеният“ кмет на Царево Петко Арнаудов. Двамата се договарят общинските съветници от БСП и СДС в Царево да гласуват продажбата на 130 декара земя на първа линия до къмпинг „Корал“ за 950000 долара. Купувачите обещават огромни инвестиции и инфраструктура за общината, но истинските им намерения са да препродадат земята с огромна печалба. Именно това се случва няколко години по-късно. Печалбата от препродажбата е около 40 милиона евро.

Пречка за планираната схема обаче се оказва защитената зона „Блатно кокиче“. На власт тогава е НДСВ и е нужна намеса от София. Случайно или не, царистът Владимир Каролев е в борда на фабрика „Победа“ заедно с Димитър Николов и другите купувачи на земята. Случайно или не, защитената зона с блатното кокиче е премахната от „жълтият“ зам.-министър на екологията Николай Куюмджиев със заповед от 11 август 2003 г.

Далаверата със земите на „Корал“ е може би най-подробно разнищената и най-мащабна злоупотреба с държавен ресурс по Черноморието. Тя показва недвусмислено, че политическата корупция няма цвят и идеология. Черно на бяло беше разкрит целият механизъм на престъпно осъществена приватизация на земи с огромна печалба за частни лица и политици, съответно загуби и пропуснати ползи за общината и държавата.

Съвсем предвидимо, властимащите бранят като Матросов печалбата на члена на ИС на ГЕРБ Димитър Николов и неговата компания. МОСВ отказа да възстанови защитената зона „Блатно кокиче“, въпреки факта, че ценното растение е оцеляло под булдозерите и вирее там в големи количества.

МРРБ пък елегантно загуби две абсолютно сигурни дела срещу Община Царево за строителните разрешения на „Корал“, защото пропусна да внесе 20 лева съдебна такса.

Според бившия председател на общинския съвет Димо Иванов, община Царево е преговаряла за продажбата на земята с Димитър Николов, тогава управител на „Победа“ АД. Каква прекрасна „прозрачност“ и „нов“ морал са въплътени в един висш член на ръководството на ГЕРБ и кмет на един от най-големите градове на България?! Отгоре на всичко сега, когато ГЕРБ управлява страната и се „бори“ с корупцията, царевският кмет се радва на завиден комфорт и при това управление, в което Димитър Николов като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ има достатъчно тежест.

Много промени претърпяват земите край „Корал“ за годините от 2003 до 2017, но идва Видов ден и един обикновен служител на РИОСВ признава публично НЕЩО ИНТЕРЕСНО …

 

Кметът на Бургас Димитър Николов притежава ли 400 декара “отстрани“ на плаж „Корал“ ?! СКРОМНО, А ?!

„- Вие чували ли сте, че това е собственост на кмета от Бургас? 400 декара той го притежава… – пита инспектор от РИОСВ – Бургас.
– Плажът е собственост на държавата!
– Аз ти говоря, че той има 400 декара отстрани. Скоро всичко това ще стане хотели. Гаранция ти давам.“

„- Незнам, мен са ме извикали да чистя плажа… – казва инспектор от РИОСВ – Бургас.
– А кой ви извика?
– Районна инспекция на околната среда и водите!
– Не, не те е извикала – женски глас.
– Доброволец е – женски глас.
– Доброволец съм…“

http://www.koralbeach.com/node/426

Интересно е как от 130 дка терените са станали 400 дка според този заснет и цитиран инспектор от РИОСВ и как с една кметска заплата ще се строят хотели, но пък може и да е грешка …

По време на тези събития пътищата към „Корал“ бяха прекъснати от частни импровизирани огради, намекващи за интересите да се строи почти до този природосъоразен и един от малкото оцелели плажове …

Това за което се протестираше в Бургас през 2015 г. е на път да се сбъдне и то не без съдействие на местните феодали от ГЕРБ и разбира се една правосъдна система може би …

Протестът чрез Фейсбук около плаж Корал за защита от мераците на тези нови „строители“ на България не можа да озапти мераците за печалби …

Atanas Rusev

Плажът Корал, един от трите плажа за природосъобразен туризъм вече е ограден с ограда и тел. Оградата е поставена върху защитените дюни. Стотици колове и тел… Какво става, когато едно малко дете премине и си отреже главата е най-малкият въпрос от цялото това безумие, родено в кочината, в която превърнаха България онези политици дето ни „управляват“. Boyko Borissov това е Вашето правителство, а това отзад е нашата България – Фейсбук

Дали Чичо Митко е отишъл да ги подкрепи по онова време и да нагледа вилата си наблизо е тайна …

Иначе разказаното и стореното не е новост за съвременните строители на България от ГЕРБ, сред които е и кметът на Бургас Димитър Николов, но …

Историята продължи …

Р Е Ш Е Н И Е

№ 701/20.04.2017 година, град Бургас,   

Административен съд – Бургас, в съдебно заседание на четиринадесети март, две хиляди и седемнадесета година,  в състав: Съдия: Веселин Енчев при секретар С.А., разгледа адм.д. № 624/2016 година.

 

            Производството е по чл.216 ал.3 от ЗУТ.

Образувано е по две жалби против заповед № ДК – 10 – ЮИР – 8/19.02.2016 година на началника на РДНСК – Югоизточен район (лист 9 – 12). Първата жалба е от „Корал резидънс“ ООД (Корал резидънс) с ЕИК *** и съдебен адрес ***, чрез адвокатско дружество „Бузева и партньори“ (лист 5-6), а втората – от „Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ (Прайм пропърти) с ЕИК *** с посочен съдебен адрес ***, чрез изпълнителния директор „Победа“ АД (лист 4 – 6 от приложеното адм.д. № 694/2016).

С оспорената заповед, по протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас, е прогласена нищожността на разрешение за строеж № 209/25.11.2009 година (РС 209), издадено от главния архитект на Община Царево за строеж „Площадкови кабелни линии ниско напрежение, резервно захранване от дизел – генератор и площадкова ел. мрежа на слаботоковите инсталации“, находящ се в имот с идентификатор *** по КК на село Лозенец, местността „Рибарницата“, община Царево, издадено на името на Корал резидънс и Прайм пропърти (лист 33).

След преценка от страна на директора на РИОСВ – Бургас и вземане на решение за извършване на ОВОС, дружеството предприело необходимите действия по извършване на оценката, като представило доклад за ОВОС, нетехническо резюме на доклада, задание за ОВОС на обекта, информация, декларации и удостоверение на експертите (лист 361 – 367). Предложеното инвестиционно намерение включвало изграждането на хотелски комплекс, включващ приемен паркинг за около 35 (тридесет и пет) автомобила; основен хотел с височина 20 (двадесет) метра, състоящ се от 6 (шест) етажа с плътност на застрояване 50%, Кинт 2,00 и 50% озеленяване; индивидуални къщи с етажност 3 – 5 етажа и височина максимум 15 (петнадесет) метра; ресторант; кафе – сладкарница; пиано бар; барбекю; коктейл бар; пул бар и други обекти от обслужващата сфера.

На 02.11.2004 година, на основание чл. 99 ал.2 от ЗООС и въз основа на представените доказателства, директорът на РИОСВ – Бургас издал решение № 09-05/2004 година по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното намерение на „Витатур инвест“ АД – изграждане на хотелски комплекс в поземлени имоти № 000130, № 000133 и № 021001 в местността „Рибарницата“, землището на село Лозенец. В решението било прието, че предвиденото строителство ще окаже незначително въздействие върху околната среда и екосистемите при спазване на конкретни условия за извършване, обособени в 12 (дванадесет) позиции от издателя на административния акт (лист 22 – 23).    

Със заповед № РД – 01 – 133/28.02.2006 година кметът на община Царево е одобрил проект за ПУП – ПРЗ за поземлени имоти № 000130, № 000133 и № 021001 в местността „Рибарницата“, землището на село Лозенец. По плана е предвидено изграждане на хотелски комплекс в рекреационна устройствена зона  – курортна територия с предвидени устройствени показатели, съответстващи на заявените по инвестиционното намерение, обявено пред РИОСВ (лист 174 – 177).

Отделно, съдът констатира, че с решение № 09 – 05/2004 година на директора на РИОСВ – Бургас не е извършена преценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение, за което е издадено РС 209. Прегледът на административната преписка, представена от РИОСВ в това число и изготвения доклад за ОВОС – показва, че в това административно производство изобщо не е поискана оценка и не е обсъждано въздействието върху околната среда на елементите от техническата инфраструктура, които са разрешени впоследствие (лист 100 – 159).

Предвид мотивите, на основание чл.172 ал.2 от АПК, във връзка с чл. 215 ал.7 от ЗУТ, съдът

Р Е Ш И

ОТХВЪРЛЯ жалбите на „Корал резидънс“ ООД с ЕИК *** и съдебен адрес ***, чрез адвокатско дружество „Бузева и партньори“ и на „Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ с ЕИК *** с посочен съдебен адрес ***, против заповед № ДК – 10 – ЮИР – 8/19.02.2016 година на началника на РДНСК – Югоизточен район.

ОСЪЖДА „Корал резидънс“ ООД с ЕИК *** и „Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ с ЕИК *** да заплатят  на ДНСК, чрез РДНСК – ЮИР, сумата от 300 (триста) лева – разноски.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховен административен съд в 14 – дневен срок от получаването му.

СЪДИЯ:

http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/images_content/0061d816/62431417.htm

Но след като знаем, що е кривосъдие и правосъдие се случва това …

Решението на тричленния състав на ВАС – с председателка Светлана Йонкова и съдиите Таня Радкова и Анелия Ананиева, датира от 10 януари. С решението си ВАС оставя в сила това на Административния съд в Бургас от март миналата година -http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/cd8e07d16ea219afc225837b002b45dc?OpenDocument

Обстоятелството, че към момента на издаване на решението да не се извършва ОВОС собственик на имота е друг субект е без правно значение, тъй като към датата на придобиване собствеността върху имота от „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ този акт е влязъл в сила.
Съгласно чл. 144, ал. 1, т. 4 ЗУТ (изм. ДВ, бр. 82/2012 г.) инвестиционните проекти, по които се издава разрешение за строеж, се съгласуват и одобряват след представяне на влезли в сила актове по ЗООС, ЗБР или др. специални закони. Тези изисквания в случая са неприложими за процесния инвестиционен проект и РС, издадени на 28.12.2007 г., тъй като са въведени в ЗУТ след тази дата. В случая е относима разпоредбата на чл. 144, ал. 1, т. 4 ЗУТ (редакция, ДВ бр.77/2005 г.), съгласно която инвестиционните проекти се одобряват след представяне на административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа се изискват като условие за разрешаване на строителството по ЗООС или специален закон. Към момента на издаване на строителното разрешение разпоредбата на чл. 93, ал. 1, т. 1 ЗООС (ДВ бр. 77/2005 г.) е изисквала преценка за необходимостта от извършване на ОВОС за инвестиционните предложения за ново строителство, дейности и технологии съгласно приложение № 2, в случая т. 12, б. „в“ – ваканционни селища, хотелски комплекси извън урбанизирани територии и съпътстващи дейности. Такава преценка е извършена с посоченото решение на РИОСВ – Бургас. Безспорно е установено по делото, че ПИ с идентификатор 44094.22.35 не попада в защитени територии и зони по смисъла на ЗЗТ и ЗБР. Същият е с променено предназначение и е нанесен в одобрената кадастрална карта като урбанизирана територия с начин на трайно ползване „за курортно – рекреационен обект“. По действащия ОУП на община Царево имотът попада в зона Ок – рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности, поради което правилно съдът е приел, че имотът е урбанизирана територия и не е било задължително извършването на ОВОС. По тези съображения не е допуснато нарушение и на разпоредбата на чл. 31, ал. 4 ЗБР, която се отнася за инвестиционни предложения, попадащи в обхвата на ЗООС. Не е налице и хипотезата на чл. 2, ал. 1, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимост (ДВ, бр. 73/2007 г.). Дори и да се приеме, че такива нарушения са допустани, то те не се отразяват на валидността на процесните строителни книжа, а са относими към тяхната унищожаемост, която не е предмет на спора.“

Все едно няма ЗУЧК от 2008 г. и други закони и все едно ОУП на Община Царево не е бил със спряно действие през 2014 г ?!

Е, прав ли е онзи служител от РИОСВ записан на видеото ?!

„- Вие чували ли сте, че това е собственост на кмета от Бургас? 400 декара той го притежава… – пита инспектор от РИОСВ – Бургас.
– Плажът е собственост на държавата!
– Аз ти говоря, че той има 400 декара отстрани. Скоро всичко това ще стане хотели. Гаранция ти давам.“

И така гаранцията е в сила потвърдена от един независим съд и втори такъв …

А правото в БГ територията винаги е било успоредно на желанията на онези с власт и пари, нали е право ?!

Честит нов бетон по Черноморието !

Свободен автор – Философът