Хакерът Кристиян – мишен@ на Шайката?

Адвокатът на Кристиян Бойков, който е обвинен за хакерската атака срещу НАП и изтичането на лични данни на 5 млн. българи, е натопен от аматьор

Хакерът Кристиян Бойков, който властта се опитва да изкара по-черен и от дявола, е невинен. Обвиненията, че той стои зад хакерската атака срещу НАП и теча на лични данни на 5 млн. българи са нелепи. Това твърдят хората, които го познават.
Според адвокат Любен Казанлиев хакерът Кристиян е удобната жертва. Георги Стефанов, който също е юрист и защитник на 20-годишният спец по киберсигурност, разкри, че човекът, който се опитва да натопи клиентът му е пълен аматьор. Той поясни, че атаката срещу сървърите на приходната агенция е извършена през операционната система Windows, а всеки уважаващ себе си хакер използва Linux.
Цялата ситуация е абсурдна, коментира адвокат Казанлиев пред Нова телевизия.
„Първо – привличането към наказателна отговорност се извършва 24 часа, след като е задържан с постановление, в което има мотиви по същество от 5 реда. Нищо не пише там, освен името на сървъра. Това са мотивите по същество“, обясни юристът.
„Ние научаваме какви доказателства има прокуратурата от техните прессъобщения, а не от това, което има в кориците на делото. Това не представляват доказателства, абсурд”, добави той.
Запитан дали Кристиян признава вина, той отговори: „Как да признае нещо, което не е извършил?”.
Стефанов пък каза, че 20-годишният хакер подозира удар от конкуренти.
„Това, най-вероятно е удар от конкурентна фирма, са неговите думи. Имал е предупреждения преди това, за някои проекти”, добави той.
Търговският директор на фирмата, в която работи Кристиян, обясни, че младежът е забелязан и нает след случая с МОН.
„Държа да кажа, че това, което е направил с МОН, не е незаконно. Това е етичното хакерство – откриваш уязвимост и я докладваш на собственика. Целият свят се движи тека”, заяви Георги Янков.
От думите на адвокатите и на шефа на хакерът Кристиян може да си направим извода, че той се е превърнал в мишен@ на Шайката. Поръчан е на прокуратурата от аверите на конкурентите му, които очевидно имат здрав гръб, т.е. над тях е разтворен голям чадър. Така се получава, когато някой кадърен младеж работи без да обръща внимание на заплахите, превръща се в мишена. Справедливостта обаче трябва да възтеържествува и Кристиян да се измъкне невредим от ноктите на властта!