Чупят коалицията заради Валери и „кресливите майки“

„Атака“ сне доверието си от Симеонов и поиска оставката му, а премиерът се тюхка за подкрепата към правителството

Ако поискам оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ще се „счупи“ коалицията. Това каза премиерът Бойко Борисов в Абу Даби, където е на посещение. Затова той реши да не притиска съратника си от управляващата коалиция, макар че майките на деца с увреждания настояват да разкара вицето си от Министерския съвет.

Според Бойко Борисов, ако той поиска силово оставката на Валери Симеонов, може да се стигне до падане на правителството. Борисов призова Патриотите да се разберат помежду си, съобщава Нова телевизия.

„Ако тръгна силово да искам неговата оставка, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция. И те, въпреки че казват, че нямат политически искания и не търсят сваляне на правителството, всъщност с един подобен акт то ще падне. Защото в никаква друга конфигурация аз не виждам как ще се развие, и тук се надявам колегите от „Обединените патриоти” да решат помежду си взаимоотношенията си. Видно е, че между Валери Симеонов и Волен Сидеров има огромно напрежение, но в край на краищата, когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години”, коментира Бойко Борисов.

Коалицията обаче е на път да се счупи. „Атака“ сне доверието си от Симеонов и поиска оставката му. От партията на Сидеров обявиха, че ще поискат друг представител на „Обединени патриоти“ да бъде предложен за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов.

„Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ – „Обединени патриоти“) до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер“. Това се казва в позиция на председателя на парламентарната група на Патриотите Волен Сидеров.

„Сега виждаме, че този вицепремиер се е вкопчил във властта и на инат стои и не пуска този пост. Този инат може да коства цялата конструкция“, каза пред медиите лидерът на „Атака“.

От изявлението на Сидеров стана ясно, че той е провел телефонен разговор с Красимир Каракачанов, но към момента на разговора лидерът на ВМРО не е имал ясна позиция.

Той подчерта, че в 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние.

Минути по-късно от „Атака“ обявиха, че свалят политическото си доверие от Симеонов заради „недопустимите обиди към хора с увреждания“.

Доверието в управляващите се топи, а коалицията е на път да се счупи. Какво му остава на Бойко освен да си плюе на петите и да бяга, докато все още може да се спаси!?