Ще има ли Трета световна война след убийството на иранския генерал Сулеймани

Заповедта на Тръмп за убийството на иранския генерал Сулеймани е фатална грешка, изправени сме пред огромна опасност. Възможна е Трета световна война

Страх тресе американците след убийството на иранския генерал Касем Сулеймани в Ирак. Хиляди иракчани крещяха „Смърт на Америка“ на погребалната церемония в Багдат. Генералът от Иран бе погребан като мъченик. Той бе убит след американски въздушен удар, а смъртта му събуди гнева на хората от ислямския свят. Жадни за мъст управляващите в Техеран заплашиха властите във Вашингтон.
„Сулеймани планираше зловещи нападения срещу американски дипломати и военни. Предприехме действия, за да предотвратим война. Не искаме да започваме война”, оправда се президентът войнолюбец Доналд Тръмп.
Иранският постоянен представител в ООН обаче заяви, че убийството на Сулеймани е равносилно на война, а президентът на Ислямската република заяви: „Те направиха грешка. Стратегическа грешка. И ще видят, че ги очакват тежки дни”, заяви Хасан Рухани, съобщава бТВ.
Посолството на Иран в София изпрати в съобщение до медиите официалната позиция на Техеран: „Тази криминална атака е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията“. Отговорността за всички последици от това престъпно приключение ще бъде върху САЩ, казват от легацията.
Малко по-късно бе съобщено и за ракетна атака срещу американска база в Багдад. Петима са ранени, но няма жертви.
Междувременно НАТО съобщи, че прекратява тренировъчните мисии в Ирак, а в Съединените щати заради слухове за нова война се срина сайтът на наборната служба на армията Selective Service System. Причина за това е огромният трафик към сайта.
Заради зачестилите слухове за трета световна война все повече американци отварят сайта, за да видят какви са условията за мобилизация, пише РИА Новости.
Съединените щати изпращат допълнително хиляди военни в Близкия изток и драстично засилват мерките за сигурност в американските градове.
„Изправени сме пред възможна заплаха, която е по-различна и по-голяма от всичко, пред което сме се изправяли досега“, призна кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.
От Министерството на вътрешната сигурност успокояват, че на този етап няма достоверни заплахи за нападения на американска територия. Въпреки това се подготвя повишаване нивото на терористична заплаха.
През седмицата един от най-популярните хаштагове в twitter беше #WWIII („Трета световна война“). За по-малко от ден потребителите на социална мрежа публикуваха повече от три милиона публикации с такъв хаштаг.
Тази сутрин Доналд Тръм заплаши Иран, че ако атакува американци, САЩ ще порази 52 цели в Ислямската република.
„Нека това служи като ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, че ако Иран удари американци или наши активи, ще поразим 52 ирански цели (представляващи 52-та американски заложници, взети от Иран преди много години), някои са от голяма важност за Иран и иранската култура. Тези цели и самият Иран, ЩЕ БЪДАТ УДАРЕНИ МНОГО БЪРЗО И МНОГО ЗДРАВО.“, написа Тръмп в Twitter.
Нима той забравя, че Иран е една от страните, които вероятно имат ядрено оръжие и последствията ще са страшни за цялото човечество, ако се наложи да го използва!?