Ще потопи ли „бомбата“ „Мопанг“ БГ туризма (ВИДЕО)

Запушихме голяма част от отворите, от които се излива горивото, но корабът е пред колапс и в него има над 100 тона мазут, каза водолазът Михаил Заимов

Няма опасност за сезона и туристите в районите на разлива на мазут в морето. Ситуацията е изцяло овладяна. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в „Здравей, България“ по Нова телевизия. За съжаление обаче нещата не са такива, каквито иска да ни ги представи! Истината за бомбата „Мопанг“, която може да потопи българският туризъм, ни я представи водолазът Михаил Заимов. Той е публикувал във Фесйбук клип, на който се вижда как се запушват дупки в резервоарите на потъналия преди близо век кораб.

„Днес с équipe de choc: Росен, Pavlin Edrev, Ники, Светльо, Vladimir Yavachev и Michael Zaimov ентусиазирано запушихме с чопове голяма част от течовете на Мопанг. Решението е повече от временно. Корабът е пред колапс. По груби сметки в него има 100 тона мазут разлят между ребрата в горната част на корпуса“, сподели в социалната мрежа Заимов.

„Изтича към повърхността от дупките за нитовете на стоманената обшивка. Пробихме с подводна бормашина корпуса в района на основния резервоар от които текна гориво. Положението не е розово. От тук на там разчитаме на светкавична реакция на администрацията за изпомпване на мазутът“, добавя той.

Първият оглед на водолазите от специализираната фирма, която трябва да източи мазута и така да спре разлива в Черно море, показва, че в „Мопинг“ има вероятно 200 тона мазут. Това пък каза шефът на ИА „Морска администрация“ капитан Живко Петров.

Според водолазите източването на резервоарите ще се забави заради бурното море. Вероятно повече от месец водолази ще се мъчат да спрат разлива, а през това време туристите ще разберат колко черно е Черно море и едва ли повече ще стъпят в Созопол, пардон в Мазутопол.