Потресаващо: Бургазлия пребит зверски от турски граничари на българска земя

Ритаха ме, разкъсаха ми дрехите без причина, а лявото ми око е засегнато много силно, разказва жертвата Радослав Тодоров

Млад бургазлия бе зверски пребит от турски граничари на граничен пункт Лесово. Той обяви, че ще съди нападателите си. Искът ми ще е по 30 000 лева срещу всеки от тях тримата, заяви Радослав Тодоров. Той даде интервю пред бТВ и пред Нова телевизия, като помоли репортерите да не показват лицето му.

„Единият турски граничар ме блъскаше по гърба, а другият ме риташе в бедрата. Третият ме дърпаше. Дрехите ми бяха разкъсани“, каза битият българин. Случката се разиграла на българска земя пред погледа на съпругата му и пред нейна приятелка. Мъжът бил изваден от колата от нападателите.

Той разказа, че малко преди атаката безпроблемно е преминал граничния пункт откъм турска територия и всичко е било наред.

Няколко пъти обаче се наложило семейство Тодорови и тяхната приятелка да се връщат от гише на гише, защото в системата на граничните полицаи на турска територия не излизал някакъв печат. При третото поредно връщане тримата бургазлии решават да се върнат в България, защото смятат, че са пропилели деня си.

„Трябва да минеш през четири гишета. На първото има електронна бариера. Изчакахме си реда. Снимаха номера на колата и автомобила. Отидохме на второто гише, където проверяват паспорти и осъществяват митнически контрол. На третото пък отново обработват документите. Стигнах до четвъртото гише, което е изходно. Проверяващата бе жена. Имаше трима граничари, които пиеха чай и пушеха цигари. Служителката ми отвори бариерата и ми посочи с ръка, че имам право да напусна Република Турция“, разказва битият мъж.

Именно тримата турци, които се черпили докато бил на границата, го нападнали, когато се прибрал в България.

„Докато си чакахме реда на гише „Дезинфекция“ от българската страна на границата, вратата ми се отвори внезапно и получих силен удар в лявото око. Вече пети ден то не е добре“, каза пострадалият.

„Разбрах, че това и преди се е случвало в тяхната смяна“, допълни той.

„Повтаряха „Юрум“ и сочеха към Турция докато ме биеха. Една от българските служителки излезе и започна да крещи, за да спрат да ме бият“, добавя Радослав.

„После се оказа, че турците са забравили да ударят малък печат, който позволява колата да напусне турска територия. При тях нямаш право нито да слезеш от колата, нито да им опонираш. Грешката обаче е тяхна“, каза още битият мъж.

Междувременно външният министър Екатерина Захариева заяви, че турските власти са се извинили на българската страна заради скандалния случай. Тя призна, че не е знаела за това, че има и други българи, пребити от турски граничари на българска земя.

Казусът ще се разгледа внимателно и ако се потвърди, служителят, който си е позволил физическото насилие, ще бъде наказан, заяви вицепремиерът. Надявам се да предприемат мерки срещу служителя, който е извършил това, сподели тя.

Радослав твърди, че той не е единствената жертва на озверелите граничари, а безотговорните ни държавници чакат турските власти да накажат биячите. Системно служителите от другата страна на границата си сърбат чай в граничния пункт и когато се сетят, че са пуснали някой без да му бият печата, хукват да го гонят, за да го пребият. Министър Захариева обаче вместо да връчи на турския посланик дипломатическа нота, за да спре нахлуването на озверели турци в България, си чеше езика в студията.

Битите българи чакат защита от българските власти. Те обаче нехаят. Време е министър Захариева да си понесе отговорността и да последва примера на проф. Николай Петров. Той постъпи достойно като си подаде оставката.