Гришо пише история в Лондон, разгроми и Буста

Димитров не само си гарантира място на полуфиналите, но си осигури солиден чек за $764 000 от наградния фонд

Григор Димитров остана непобеден в груповата фаза на заключителния турнир „Nitto ATP Finals“ в Лондон. След като в първите си два двубоя успя да победи Доминик Тийм и Давид Гофен, тази вечер българинът се справи и с Пабло Кареньо Буста, надигравайки го с рутинното 6-1 6-1 след само час игра.
Благодарение на чудесното си представяне до момента, Димитров не само си гарантира място на полуфиналите, но си осигури солиден чек за $764 000 от наградния фонд и ценни 600 точки, с които по всяка вероятност ще приключи сезона поне под №4 в световната ранглиста.
В опит да се класира за финала на „Nitto ATP Finals“ българинът ще се изправи срещу световния №9 Джак Сок, който завърши на втората позиция в група „Борис Бекер“. Това ще бъде пети сблъсък помежду им, като до този момент предимството е на страната на американеца, който води с 3-1 победи.
Ако Димитров успее да сложи край на черната си серия от три поредни загуби срещу Сок, то тогава не само ще достигне до спора за титлата, но и ще прибави към актива си още 400 точки и независимо от изхода на финала ще се изкачи до №3 в АТР ранглистата.
Макар днешната среща да бе без значение за крайното класиране в група „Пийт Сампрас“, българинът нямаше никакво намерение да се отпуска и отново пое контрола върху случващото се на корта още от самото начало. Григор откри двубоя с впечатляваща серия от 11 спечелени точки и след само 7 минути игра вече водеше с 3-0.
Първата ни ракета обаче не спря до тук и отново си осигури два шанса за пробив, които бяха неутрализирани от испанеца, но при третия си шанс Григор не сгреши и малко по-късно преднината му нарастна до 5-0. Кареньо Буста все пак успя да грабне „гейма на честта“, но след това Димитров не трепна, сервирайки за спечелването на сета.
Доминацията на Григор продължи и на старта на втората част, когато с чудесен минаващ удар от бекхенд си гарантира поредния брейкпойнт в мача. Добър начален удар за испанеца доведе до равенство, но след това Димитров се добра до още един шанс и този път моментално го материализира.
В почивката между геймовете Кареньо Буста поиска намесата на физиотерапевта за проблем в дясното бедро. Българинът запази концентрация и набързо затвърди пробива си, след което отново притисна съперника си и макар да пропусна два брейкпойнта, при третия наказа испанеца със страхотен уинър още от ретур.
Григор затвърди и този пробив, увеличавайки серията си до пет поредни гейма, след което испанецът отново успя да спечели почетен гейм. Но това бе всичко, до което световният №10 достигна в този мач, след като Димитров отново задържа подаването си и при 5-1 отново проби, слагайки край на двубоя след само час игра.