Речта на Доналд Туск стопли сърцата, но не джобовете ни

При откриването на европредседателството бяхме свидетели на пародия, особено на фона на протестите за Банско и криминогенната обстановка у нас, каза Велизар Енчев

Голям фурор предизвика речта на председателя на европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на европредседателството в Народния театър вчера. Тя стопли сърцата, но не джобовете ни, каза Велизар Енчев в „еМисия България“ по biteТevision.

“Това е стопляща сърцата реч, тъй като рядко може да се чуят от устата на чужденец такива признания на исторически факти и на това, че сме фактор на Балканите. Не си спомням толкова високопоставен човек напоследък да е изричал такива думи, но не те могат да стоплят джобовете на милиони българи“, заяви бившият дипломат, политик и журналист.

По думите му, по времето на откриването на европредседателството снощи, сме станали свидетели на пародия, особено на фона на протестите за Банско и криминогенната обстановка у нас.

Той изрази неудовлетворение от днешното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който каза, че „България не е изцяло корумпирана държава“.

„Това не е ли обидно? Да, не сме на 100% корумпирани, но приближаваме тези 100%“, каза Енчев.

Според него, Юнкер засилва антиевропейските настроения у нас, тъй като показва как Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, не се интересува докъде са стигнали корупцията и „бандитизмът“ в страната.

„Събитието беше доста по-обрано, отколкото можеше да бъде, речите бяха кратки. Речта на Туск беше впечатляваща, най-вече защото започна с едно много хубаво и малко позабравено стихотворение и защото показа отношение към българската идентичност, която минава през българския език“, коментира директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.