2361 на месец са необходими за четиричленно семейство за нормален живот

2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален начин на живот.

Това показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров и от експерта на ИССИ Виолета Иванова.  Според тях издръжката на живот е нарастнала с нови 36 лева от началото на годината.

Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лв.

В София необходимите средства за нормален живот са 3078 лева за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство – 769.56 лв. Издръжката на живот в столицата надхвърля средните нива на издръжка в страната с 30.3 процента. Ако доходите на домакинството се формират само от заплатите на двамата родители, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1539 лева. Официалните данни за трудовите възнаграждения в столицата за март тази година отчитат нетна средна работна заплата от 1168 лева или бруто 1505 лв. , която е с близо 24.1 на сто по-ниска от реално разполагаемия доход за покриване на издръжката на живот на един човек.

31.1 на сто от домакинствата в България са с общ доход на човек от домакинство до 321 лв. или това са близо 2 243 000 души. 44 на сто от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност (321 лева) до необходимите средства за издръжка на живот, а 24.9 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е не по-нисък от 1180,50 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20 на сто от наемните работници у нас получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров. 

Тези пари не са достатъчни на хората, за да покриват всичките си сметки. Една от основните причини за този недостиг е увеличението както на хранителните, така и на нехранителните стоки през миналата година с 3.9 %.

Според изследването на КНСБ продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната. Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50 % от необходимите средства за издръжка на живот. Друга тенденция, която се откроява е, че заплатите на хората, които имат най-високи доходи нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.

Всички данни на института и презентацията за издръжката на живот – виж тук