Байко отстъпи за пенсиите – разумът ли надделя, или просто ГЕРБ пак се извъртя

 След като Гроздан Караджов обяви, че новата формула за пенсиите е грабеж, Бойко Борисов опита да замаже скандала, ГЕРБерастите нямало да намалят пенсиите

Вождът на ГЕРБавите Байко Борисов отстъпи за пенсиите. След като бившият депутат Гроздан Караджов изригна в студиото на бТВ заради наглия опит на управляващата „Шайка“ да окастри драстично доходите на бъдещите пенсионери, министри се извъртяха на 180 градуса и се оказа, че те изобщо нямали намерение да грабят бедните хорица.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година, съобщи бТВ.

Според новите правила вече не се избирали трите най-силни години преди 1997 г., не влизали и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземали се предвид само осигуровките от 2000 г. насам. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

Това обаче се отменя. Поне засега.

„Волята на премиера за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек“, каза социалният министър Бисер Петков след спешната среща, свикана от Борисов заради проблема с промяната в изчисляването на пенсиите.

Разумът надделя, коментира Караджов. Той уточни, че след срещата при Бойко Борисов е взето решение пенсиите да се пресмятат и по двете формули и да се прилага по-изгодната за пенсиониращия се.

„Горното решение идва след повече от три седмици отричане от управляващите на проблема с промените в КСО, ощетяващи над 31% от пенсионерите след 1 януари т.г. Но, до този проблем изобщо нямаше да се стигне, ако промените в КСО бяха направени след широко обществено обсъждане, с икономическа обосновка, финансови разчети и оценка на въздействието на предлаганите промени каквито са изискванията на закона при промени в законодателството“, сподели във Фейсбук бившият депутат.

„Да противопоставяш по толкова прозрачен начин „ощетените“ (30%) срещу едва ли не „облагодетелстваните“ (50%) е цинизъм, който изобщо не би трябвало да коментираме. Политиката е да се запази общественият договор. Така както са започнали хората преди 25 години да се трудят при тези условия, сега те трябва да могат да избират коя от двете формули е по-изгодната за тях“, добавя Гроздан Караджов.

 

Добре, че ГЕРБавите отстъпиха, но не се знае дали след изборите Бойко и аверите му няма да запеят друга песен и НОИ да си реши проблемите с дефицита за сметка на бедните пенсионери! След като Гроздан Караджов обяви, че новата формула за пенсиите е грабеж, Бойко Борисов опита да замаже скандала, ГЕРБерастите нямало да намалят пенсиите