Детска приказка събуди възмущение

 Разтревожени родители твърдят, че целта на детска приказка, наречена „Новият закон“ е да прокара замразената, според тях Стратегия за детето

Приказката „Новият закон“ е поместена в учебник за трети клас на издателство „Анубис“. Текстът повдигна много въпроси, а родители съзряха опити да се прокара „Националната стратегия за детето“, съобщава Телевизия Bulgaria ON AIR.
Един добър цар решил да подари колело на всяко дете от неговото царство. Но когато се оказало, че касата е празна, той решил да им подари закон в тяхна защита. Според този документ родителите нямат право да бият децата, да ги наказват, да им се подиграват и да ги оставят сами.
Децата обаче не били доволни. Тогава царят създал така наречената „тайна полиция“. И така чистачки, дърводелци и продавачки, маскирани като тайни полицаи, започнали да пазят децата и да глобяват родителите-нарушители.
Родителите се възмущават още от това, че в текста са използвани думи като „окей“, „финансов министър“, „шефе“, „цивриш“, „пълен боклук“.
На запитване до издателството отговориха: Художественият текст е тенденциозно интерпретиран и се внушават откровени неистини. Подходът е познат – отделни изрази са извадени от контекста и са тълкувани едностранчиво във връзка с все още неодобрената „Стратегия за детето“. Чрез приказката се поставят на обсъждане темите за правата на детето и тяхната защита. Начинът, по който е представен сюжетът, всъщност провокира детския ум.
Автор на приказката е Кристине Ньостлингер – австрийска писателка, едно от водещите имена сред авторите на книги за деца в немскоезичния свят, а преводът от немски е на Екатерина Войнова.
На запитване на Bulgaria ON AIR от Образователното министерство отговориха, че читанката е одобрена още преди 1 година и досега не е пристигнало нито едно негативно становище от учители.
Също така в учебната програма няма изискване този текст да е задължително включен. Затова учители, които не са съгласи с даден учебник или текствете в него, могат да го заменят с друг.