Бойко III е риск за България, но остава на власт въпреки планините от боклуци

Според Корнелия Нинова всяка промяна към по-добро минава през оставката на кабинета Бойко III, а Ивелина Василева разкри, че БСП крепяла правителството заради липса на алтернатива

Правителството на Бойко Борисов е риск за България. Всяка промяна към по-добро минава през неговата оставка. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Една от причините, с които тя мотивира искането за вот на недоверие към кабинета „Борисов“, е планини от боклуци, която прокуратура откри.
Искането за гласуване на вот на недоверие е предизвикано от провала на опазването на околната среда и водите, което застрашава пряко живота и здравето на българските граждани, подчерта Нинова. Тя изтъкна, че сме на първите места сме по мръсен въздух, че загубите на вода по време на управление на ГЕРБ се увеличават, както и цената.

Георги Марков от ГЕРБ пък неволно призна, че се намираме във време на чума, но не стана ясно кой е чумавият.
Вие искате пир по време на чума, провикна се той от микрофона.
Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев пък попита защо се стигна до кризата в Перник и изтъкна, че правителството е лъгало гражданите, с цел да продължи да управлява, като е можело да се вземат превантивни мерки. Язовир „Студена“ е видимият резултат от управлението на ГЕРБ, заключи той.
За политическо бедствие пък заговори Мустафа Карадайъ. „То е плод на управлението на ГЕРБ. Провалът на правителството в областта на околната среда и водите е факт. Това е закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление“, допълни лидерът на ДПС.
Депутатът от Бургас Ивелина Василева пък упрекна червените си другари, че създавали паника, истерия, напрежение. Тя изтъкна, че опонентите й от опозицията нямали нито едно законодателно предложение и подкрепяли тези на ГЕРБ, което означавало, че подкрепят политиката на управляващите.
Това звучи нелепо, макар че когато не са в опозиция социалистите не се отличават съществено от ГЕРБавите си другари.
Че и четвъртия вот на недоверие няма да е успешен стана ясно от изказването на Павел Шопов от „Атака“. „Това може би е последният опит да има предсрочни парламентарни избори, а свалянето на правителството ще отложи решаването на много от проблемите“, коментира той в парламентарната зала. Той упрекна лидерът на БСП, че тя и другарите й не са потърсили шестимата депутати от „Атака“.

Гласуването на вота на недоверие ще е следващата сряда – 29 януари.
Ако депутатите от „Воля“ и от „Атака“ не подкрепят вота на недоверие, няма как да се съберат 121 гласа, за да се свали вредният за България кабинет „Бойко III”.