Британският министър-председател Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус

Британският министър-председател Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в туитър днес.

Сиптомите му са леки и той ще продължи да ръководи отговора на правителството на кризата с коронавируса, докато е в самоизолация у дома, каза негов говорител, цитиран от BBC.

“Развих леки симптоми на коронавируса, т.е. температура и постоянна кашлица, и по съвета на главния здравен служител си направих тест, който излезе положителен”, каза във видеоклип по социалната мрежа 55-годишният Джонсън.  “Така че работя от дома, самоизолирам се. И това е изцяло правилното нещо, което трябва да се направи.”

Той добави, че благодарение на дигиталната технология е в непрекъснат виртуален контакт с висшите представители на екипа си.

Джонсън благодари на Националната здравна служба, на медиците, на полицаите и на 600-те хиляди доброволци, които работят за ограничаване на разпространението на заразата в Обединеното кралство, където по последни данни заразените са 11 658, починалите – 578, а оздравелите – 135.

Министър-председателят е в тясна връзка с главния научен съветник на правителството и с всички хора, които отговарят за реакцията на кризата, а външният министър Доминик Рааб може да поеме ръководството на кабинета, ако се наложи Джонсън да си вземе почивка. коментира ВВС.

ВВС припомни, че преди Джонсън министърката на здравеопазването Надин Дорис се оказа заразена. Това е предизвикало шок в  Уестминстър и на ул. „Уайтхол“, където са повечето министерства и правителствени учреждения. Много депутати и висши служители са предпочели да се самоизолират.