Българинът песимист за новата 2019-та заради „Бойко III” и бедността

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света, но у нас надеждата гасне, защото повечето от хората нямат пари за лекарства и дори за храна

В края на 2018 г. българинът е по-скоро песимист за новата година, показва проучване на „Галъп”. 30% от анкетираните посочват, че очакват да е по-лоша, същият процент са на мнение, че ще бъде същата, 22% са оптимисти, а 17% не могат да отговорят. В сравнение с миналата година оптимизмът е спаднал, съобщава бТВ.

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света.

„В продължение на десетилетия глобалното изследване „В края на годината“ отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш”, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

България е по-песимистична на фона на останалите югоизточни държави-членки на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм.

Това всъщност не е толкова изненадващо, защото за разлика от българите, северните ни съседи знаят как да си отстояват правата и там справедливостта я има не само в мечтите. Няма нищо странно и в това, че българите стават все по-големи песимисти. След като още е на власт кабинетът „Борисов III” и от Нова година ще ни ударят в джоба с по-високи цени, такси и застраховки как да сме оптимисти? Надеждата на бедните потомци на най-древния народ гасне, защото повечето от хората нямат пари за лекарствата, които са им предписали и дори за храна. Това обаче не вълнува премиера и министрите му. Затова и хората все повече губят вяра и презират управляващия елит.